<p>Francisco Luis uit Portugal komt naar het Twents Gitaarfestival.</p>

Francisco Luis uit Portugal komt naar het Twents Gitaarfestival.

(Foto: )

EuroStrings draait al in twintig landen

Ook dit jaar weer wordt het Twents Gitaarfestival bezocht door vier getalenteerde, jonge gitaristen die deelnemen aan het EuroStrings Exchange Programma. “Zij hebben allemaal afgelopen jaar een gitaarconcours gewonnen in Europa en zullen hier concerten en masterclasses geven’’, zegt Boekeloër Bert Bennink van de organisatie. 

Enschede - Ook staat er een dubbelconcert gepland van de Poolse Matheusz Kowalski en de Spaanse Anabel Montesinos. Bennink is ook blij met het concert van de winnaar van de Fingerstyle competitie in 2019, Timo Brauwers.
Op vrijdag en zaterdag vinden er masterclasses, concerten, workshops en presentaties plaats in Kaliber Kunstenschool, Concordia, Vestzaktheater, de Kleine Willem en in een aantal verzorgingshuizen en een wijkcentrum. “Op zondag in Theater Mystiek geniet je van een lunchconcert van twee Eurostrings Artists, vervolgens kan het publiek alle buitenlandse muzikanten en gasten ontmoeten. Daarna geeft Matheusz Kowalski (winnaar EuroStrings European Competition 2019) een openbare Masterclass. Na het diner (waarvoor je je kan aanmelden) sluiten we af met een concert van het multi-etnische Göksel Yilmaz ensemble, waar de klassieke gitaar in verbinding komt te staan met andere culturele invloeden. In het voorprogramma speelt Jorrit Douwes. Deze zondag organiseren we in samenwerking met EGTA (European Guitar Teachers Association) voor gitaardocenten vanuit het hele land’’, aldus Bennink.

Daarnaast zijn er diverse workshops, zoals een Singer-songwriter workshop, Fingerstyle workshops en een workshop Kampvuurgitaar. “Voor kinderen die nog geen gitaar spelen of net begonnen zijn, hebben we ook een speciaal programma. De ontdekkingsreis naar de gitaar met alle Eurostrings Artists in Concordia met daarbij de mogelijkheid om aansluitend de gitaar uit te proberen tijdens de workshop Gitaar voor beginners. Nieuw dit jaar is het Open Podium: iedereen die gitaar speelt kan hieraan deelnemen, maar vol is vol.’’ De Rus Sergey Perelekov won de online competitie.

Het Gitaarfestival is onderdeel van EuroStrings en mogelijk dankzij het Creative Europe Programme of the European Union, meldt Bert Bennink: “We zijn supertrots dat we met ons festival sinds 2018 één van de partners zijn (als enige in Nederland) van het Europese samenwerkingsproject EuroStrings, waarin inmiddels 20 Europese gitaarfestivals uit 20 landen participeren.’’ Allerlei extra activiteiten worden verzorgd door internationale gitaristen: de EuroStrings Artists (EAs), de winnaars van de competities van vorig jaar aan de gitaarfestivals in Europa.

Meer berichten