<p>The French Dispatch. (Photo Courtesy of Searchlight Pictures. &copy; 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation)</p>

The French Dispatch. (Photo Courtesy of Searchlight Pictures. © 2020 Twentieth Century Fox Film Corporation)

(Foto: )

Topacteurs in film van Wes Anderson

Volop films deze week in Concordia! Zoals Drijfzand, The Kid en The French dispatch.

The French Dispatch: topacteurs in de nieuwe film van maker Grand Budapest Hotel

Eindelijk is er nu de nieuwe film van de geliefde filmmaker Wes Anderson, maker van onder meer The Grand Budapest Hotel. The French Dispatch presenteert een collectie verhalen uit de laatste uitgave van een Amerikaans tijdschrift dat in de 20ste eeuw in een fictief Frans stadje gemaakt werd. En opnieuw is zijn film tegelijk speels als een groots, minutieus geconstrueerd visueel genot.
Wes Anderson heeft met zijn kenmerkende stijl een grote schare fans opgebouwd. Onder publiek, maar ook onder acteurs: haast elke acteur wil dolgraag met hem werken.
In deze nieuwste film spelen onder meer Benicio del Toro, Adrien Brody, Tilda Swinton, Léa Seydoux, Frances McDormand, Timothée Chalamet, Lyna Khoudri, Jeffrey Wright, Mathieu Amalric, Stephen Park, Bill Murray en Owen Wilson.

Drijfzand: over de keuze tussen loyaliteit, gezondheid en liefde

Suze woont met haar man en dochtertje op Texel en heeft een gelukkig en overzichtelijk leven op het eiland.
Als haar moeder Helena hen een onverwachts bezoek brengt, begint haar zorgvuldig opgebouwde bestaan te wankelen. Helena blijkt een ongeneeslijke hersentumor te hebben, waardoor Suze besluit om voor haar moeder in Amsterdam te zorgen. Haar terugkeer naar de stad en de oude patronen in de relatie met haar moeder, zetten haar op scherp. Te scherp. Verscheurd tussen de loyaliteit voor haar moeder, en die voor haar gezin, staat ze voor een emotionele keuze.

Charlie Chaplin: zijn 10 beste films opnieuw in de bioscoop

Het is precies 100 jaar geleden dat Charlie Chaplin’s wereldberoemde The Kid uitkwam in de bioscopen. De komische film met het geliefde personage de zwerver (Chaplins alter ego The Little Tramp), werd een groot succes en is nog altijd geliefd bij jong en oud. Concordia viert het jubileum door tien van Chaplins mooiste films opnieuw te vertonen. Elk weekend een andere film. Deze eerste week zelfs twee: The Kid (zaterdag- en zondagmiddag) en A Woman in Paris (zondagavond). The Kid is ook zeer geschikt om te bezoeken met het hele gezin.

The Stanford Prison Experiment: film en filosofie

Samen met Cinementaal organiseert Concordia een reeks met drie films die elk op hun eigen manier over ‘waarheid’ gaan. De films worden nabesproken met een filosoof. Deze week is dat prof. dr. Mieke Boon, hoogleraar wetenschapsfilosofie aan de Universiteit Twente.
Ze bespreekt de film The Stanford Prison Experiment, een indringende reconstructie van het beruchte gelijknamige sociaal-psychologische experiment uit 1971, waarin een aantal jonge mannen werd onderverdeeld in gevangenen en bewakers.
Boon gaat, mede aan de hand van de het boek De Meeste Mensen Deugen, in op de vraag: wat zegt dit experiment werkelijk over aard van de mens?

The Silence of the Lambs: cinema unfiltered

De maandelijkse reeks ‘cinema unfiltered’, georganiseerd door en voor jongeren, heeft deze maand een serialkiller-editie, met de absolute topklassieker The Silence of the Lambs. Met Jodie Foster als de jonge FBI-agente, die besluit om te proberen de psychopaat Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) beter willen te begrijpen. De film werd bekroond met alle 5 de belangrijkste Oscars: beste film, regie, scenario, acteur en actrice.

Zie voor meer informatie www.concordia.nl

door Mark Drenth/Concordia

Silence of the Lambs werd bekroond met vijf Oscars

Meer berichten