Reünie Eerste leerlingen bouwplaats in Nederland.
Reünie Eerste leerlingen bouwplaats in Nederland. (Foto: J. de Gelder)

Reunie L.T.S'ers Eerste leerlingen bouwplaats in Nederland

Enschede - Op vrijdag 29 november kwamen de leerlingen van de Eerste leerlingenbouwplaats in Nederland bijelkaar voor een reünie. 55 jaar geleden (1964) begonnen 20 leerlingen (12 timmerlieden en 8 metselaars) van de L.T.S, onder leiding van een leermeester, met het bouwen van een flat aan de Rembrandtlaan in Enschede.

De laatsten kwamen uit Oldenzaal Haaksbergen en de Rietmolen. De jonge timmermannen uit Enschede, Haaksbergen en Overdinkel. Dagblad Tubantia had de primeur van dit bijzondere initiatief. Niet veel later trok het ook landelijk de aandacht. Maar niet alleen landelijk was aandacht voor deze gewaagde stap, zelfs uit Ierland kwam een delegatie van het ministerie. Organisator van dit unieke project was Aannemersbedrijf J. van Egteren uit Enschede (nu BAM Nederland), bijgestaan door de Stichting Vakopleiding Bouwbedrijf/Leerlingstelsel voor de Bouw. Opmerkelijk is dat de meeste leerlingen, nu allen gepensioneerd, hun hele werkzame leven in de bouwwereld zijn gebleven. Hetzij als, werkvoorbereider, uitvoerder, opzichter, projectleider en zelfs architect.

De reünie was een groot succes. Spannende verhalen uit die tijd, verbazing over het feit dat er toen gewoon asbestplaten in stroken werden gezaagd op de cirkelzaag en verhalen over hoe het verder in hun leven was vergaan. Verder was nog de vraag wie er nog wist waar de koker met oorkonde was ingemetseld. Een hoogtepunt was wel het bezoek aan een van de woningen. Een van de langst wonende bewoners stelde zijn huis gastvrij open voor bezichtiging.

Meer berichten