De ster van Bethlehem

Elk jaar zo rond de Kerstdagen wordt op vele sterrenwachten in den lande de lezing 'de Ster van Bethlehem' verzorgd. Centraal staat, dat tijdens de geboorte van Christus een ongewone ster aan de hemel moet zijn verschenen, die voor 'Wijzen uit het Oosten' aanleiding is geweest om op weg te gaan naar Bethlehem. In veel lezingen wordt geen verklaring gegeven voor de Ster, maar wordt deze afgedaan met te wijzen op een 'niet te verklaren' wonder. Op dinsdag 10 december zal Jan Viester toch een komeet als de ster van Bethlehem aanwijzen, maar dan vanuit een heel andere invalshoek.

De beroemde Italiaanse kunstschilder en architect Giotto di Bondone, schilderde rond 1301 AD, de Aanbidding der Wijzen in de Scrovegni kapel te Padua. Een fresco, waarop hij de komeet 'van Halley ' afbeeldde. En de naam Giotto werd verbonden aan de ruimtesonde, die in 1985/86 door de European Space Agency naar de komeet Halley werd gestuurd.
Tijdens de voordracht, gaat de spreker ook in op de bekendere items. Het Kerstverhaal in het kort, wie waren de Drie Koningen en waar kwamen ze vandaan, een schets over hun land van herkomst en hoe verliep hun lange reis naar een land beheerst door een Romeins keizer en aan wat voor een bijzondere ster werd gedacht.

De presentatie wordt voorzien van korte filmfragmenten, waarbij vooral aandacht voor de komeet van Halley. Ook de beleving van de presentator tijdens de bezoeken aan meerdere musea i.v.m. dit onderwerp wordt gedeeld.

De lezing wordt omlijst door een tentoonstelling van prentbriefkaarten en postzegels met uitsluitend de afbeelding van de 'Ster'. Kerstmuziek completeert het geheel.

Jan H.G. Viester houdt zich al tientallen jaren bezig houdt met astronomie. Hij verzorgde lezingen voor sterrenwachten, was eigenaar van een sterrenwacht te Haaksbergen en maakte in 't verleden jarenlang deel uit van het bestuur van de Nationale Werkgroep Maan en Planeten van de KNVWS.

De lezing wordt op dinsdagavond 10 december gegeven in De Museumfabriek van 19.30 uur tot 22.00 uur. Vrienden van De Museumfabriek/Rijksmuseum Twenthe hebben op vertoon van de lidmaatschapskaart gratis toegang, voor niet-leden bedraagt de entree €5,00. Dit is incl. koffie/thee.

Meer berichten