<p>Evelien Zinkweg feliciteert Jurgen van Houdt</p>

Evelien Zinkweg feliciteert Jurgen van Houdt

(Foto: )

Tweede plek gemeente Enschede op NK Tegelwippen

Met 134.379 gewipte tegels is Enschede tweede geworden op het NK Tegelwippen. Enschede had een soort van battle met Oldenzaal.

Enschede - Het NK Tegelwippen is een landelijke wedstrijd waarbij het erom gaat zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen, zoals bloemen, planten en bomen. Door mee te doen aan het NK Tegelwippen veranderde in Enschede zo’n 14.931 m2 aan stenen, tegels en asfalt in een groene oase. Dat is meer dan twee voetbalvelden.

Tussen 30 maart en 30 september streden meer dan 70 gemeentes in Nederland om de titel Nederlands Kampioen Tegelwippen. De gemeente met de meeste gewipte tegels per inwoner (TPI) heeft gewonnen. Dat is de gemeente Rucphen met een TPI van 989,77. Enschedese scoorde 841,27.
Ook als het alleen gaat om het totaal aantal gewipte tegels scoort Enschede hoog, namelijk een derde plaats. Alleen Amsterdam (170.245) en Den Haag (201.334) hebben meer tegels gewipt. “Het NK Tegelwippen is een spraakmakende, laagdrempelige manier om mensen te motiveren tegels te vervangen door bloemen en planten. Mooi om samen met Oldenzaal hierin op te trekken”, zegt de Enschedese wethouder leefomgeving Jurgen van Houdt. “Ook al zijn we in Enschede al langer bezig met ontharden en vergroenen, toch ontketende deze actie een aanstekelijk enthousiasme onder inwoners en gemeentelijke collega’s om zoveel mogelijk tegels te wippen.”

Wethouder duurzaamheid Evelien Zinkweg uit Oldenzaal: “We zijn blij dat met het NK Tegelwippen het vergroenen van onze tuinen op een ludieke manier de aandacht heeft gekregen. Velen dachten eerst dat het een grap was en daarom werd er veel over gesproken. Leuk om op deze manier de strijd aan te gaan met Enschede. Complimenten voor het aantal tegels dat daar is verwijderd!”

Enschede wilde inwoners motiveren aan de slag te gaan met het tegelwippen en riep daarom de Tegelservice in het leven. Deze ophaaldienst reed twee keer per week door Enschede om gewipte tegels bij inwoners op te halen. In totaal maakten meer dan 400 mensen hiervan gebruik. Zo verdwenen meer dan 30.000 tegels uit tuinen en stoepen om plaats te maken voor gras, bloemen, planten en bomen.

Wethouder Zinkweg van Oldenzaal feliciteerde collega-wethouder Jurgen van Houdt van Enschede met het winnen van de derby in het NK Tegelwippen. Zij overhandigde hem een passende prijs.
Beide gemeenten gingen de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te verruilen voor groen. Lange tijd lag Oldenzaal op kop, maar uiteindelijk won Enschede met 134.379 gewipte tegels. In het landelijke klassement werd Oldenzaal zevende en Enschede dus tweede.

Bruikbare stoeptegels zijn opgeslagen en worden hergebruikt in stoepen. De andere tegels zijn vermalen tot betonpuin door Twee R Recycling Groep in Hengelo en worden op deze manier opnieuw gebruikt in onderhoudsprojecten. “Zo gaan circulariteit en klimaatadaptatie hand in hand’’, aldus de tegelwippers. De totale ranking van het NK Tegelwippen is te zien op https://nk-tegelwippen.nl/tegelstand/.

Meer berichten