<p>Benedetta. Foto: Guy Ferrandis)</p>

Benedetta. Foto: Guy Ferrandis)

(Foto: )

Nieuwe film van Paul Verhoeven

Concordia heeft deze week twee films van Paul Verhoeven: de nieuwe Benedetta en de oude Basic Instinct.

Benedetta & Basic Instinct: nieuwe & klassieke Paul Verhoeven

Deze week komt de nieuwe film van Paul Verhoeven uit: Benedetta. Verhoeven verfilmt het verhaal over de 17e eeuwse Benedetta Carlini, die zich aansluit bij het klooster in Pescia, Toscane. Al vanaf jonge leeftijd beleeft de knappe non religieuze visioenen en is ze schijnbaar in staat om wonderen te verrichten. Haar invloed op het leven in het klooster is dan ook groot. Terwijl de pest het land teistert besluit de Kerk onderzoek te doen naar Benedetta’s claims, om te ontdekken of de non mogelijk meer geheimen heeft dan zij doet voorkomen. De film is een Franse productie, maar een échte Paul Verhoeven: verleidelijk en spraakmakend. Concordia vertoont deze week niet alleen Benedetta, maar ook Verhoevens klassieker Basic Instinct met Sharon Stone en Michael Douglas.

The Man Who Sold His Skin: een wervelende film

Sam wordt van zijn grote liefde gescheiden en ontvlucht Syrië. Hij ontmoet de beroemde en provocerende kunstenaar Jeffrey Godefroi, die van ongebruikelijke objecten waardevolle kunst maakt. Hij biedt Sam de mogelijkheid naar Europa te kunnen reizen door zijn rug beschikbaar te stellen. Sam groeit uit tot een levend kunstwerk dat miljoenen waard is op de kunstmarkt. De vrijheid die hij dacht te vinden, blijkt schijn. Kan hij aan zijn eigen lichaam ontsnappen?
The Man Who Sold His Skin werd genomineerd voor Beste Buitenlandse Film bij de Oscars en was de openingsfilm van het Movies that Matter Festival. Yahya Mahayni won op het filmfestival van Venetië de award voor Beste Acteur in het Orizzonti programma. De film is los geïnspireerd op een origineel kunstwerk van Wim Delvoye.

The Photograph: revolutie in het leven van zwarte bewoners van New York

In The Photograph ontketent één foto een wervelwind van bijzondere verhalen. Over New York en haar zwarte bewoners, over trots en traditie, over de kracht van fotografie, en over de grootvader van regisseur Sherman De Jesus. De Jesus vertrekt met een duidelijke missie naar New York: achterhalen welk verhaal er schuilgaat achter de enige foto die hij van zijn grootvader, Juan de Jesus, heeft.
Een zwart-wit portret van een trotse man in een wit tropenpak, een echte heer anno 1920. Belangrijk detail: Juan de Jesus was een zwarte man. Fotograaf James Van der Zee (1886-1983) legde deze tijdsgeest vast in tienduizenden foto’s. Hij bracht zwarte mensen in beeld zoals ze zelf graag gezien wilden worden: van hun beste kant, in hun mooiste pak, als de mensen die ze waren. The Photograph maakt zichtbaar welke revolutie Van der Zee’s werk ontketende.

Here We Are: movies that matter met nabespreking

Elke derde maandag van de maand vertoont Concordia een film over een film over een actueel maatschappelijk onderwerp, met een inleiding en/of een nabespreking.
Op 18 oktober is dat Here we are, een prachtig verhaal over de worsteling van een toegewijde vader. Uri en Aharon hebben een unieke verstandhouding. Aharon voedt Uri geduldig en liefdevol op. Maar Uri is inmiddels volwassen, en zijn moeder vindt het tijd dat hij naar een gespecialiseerd tehuis gaat. Uri wil niet. En Aharon ook niet. Terwijl ze op weg zijn naar het tehuis besluit Aharon niet te gaan, en vader en zoon vertrekken op een trip door Israel.
Here We Are is een prachtig verhaal over de worsteling van een toegewijde vader en de moeilijke keuzes tijdens het zorgen voor iemand met een mentale beperking.

Meer berichten