Jongeren en dieren krijgen extra aandacht op de Oneto kleindierenshow. (Foto: Oneto.nl)
Jongeren en dieren krijgen extra aandacht op de Oneto kleindierenshow. (Foto: Oneto.nl) (Foto: Oneto.nl)

Oneto kleindierenshow: extra aandacht voor jongeren en levend erfgoed

De Oneto kleindierenshow heeft zich in 66 jaar ontwikkeld tot een groot publieksevenement voor jong en oud. Bezoekers kunnen dieren bewonderen en informatie vinden over het houden verzorgen van onder meer hoenders, konijnen, cavia's, sierduiven, eenden, parkieten en andere diersoorten.

ENSCHEDE – De komende editieis op 6, 7 en 8 december in Hangar 11 op vliegveld Twenthe in Enschede. De show wordt geopend door Andries Heidema, Commissaris van de Koning in Overijssel.

Veel van de honderden rassen op de Oneto behoren tot het levend, cultureel erfgoed. Deze bijzondere soorten hebben vaak een lange geschiedenis. Om de waardevolle en soms zeer zeldzame rassen onder de aandacht te brengen, is besloten de winnaars tot Nederlands kampioen te benoemen.

Dit is een initiatief van de Oneto, de Nederlandse Hoender Club en de Stichting Zeldzame Huisdierenrassen (SZH). Twee rassen worden daarbij uitgelicht, het kraaikophoen als ras van het jaar bij de SZH en de Groninger meeuw, omdat dit hoenderras honderd jaar geleden officieel werd erkend.

Naast de keuring van alle dieren, inclusief ééndagskeuring van de cavia's op 7 december, zijn op alle dagen van de Oneto diverse publieksactiviteiten. Het gaat bijvoorbeeld om een hanenkraaiwedstrijd en een keuring van eieren. Er is voor kinderen die kleindieren fokken een speciale jeugdshow en een kinderboerderij met knuffelhoek.

Mestmonsters

De Parkieten Sociëteit afdeling Twente heeft voor het eerst een nationale show op de Oneto ondergebracht met meer kleurrijke parkieten en tropische vogels dan ooit. Ook de vereniging Aviornis verleent medewerking met prachtige water- en parkvogels in ruime volières.

Om het welzijnsaspect te benadrukken, biedt dierenvoederfabrikant Garvo (hoofdsponsor) een onderzoek aan naar de darmflora van de dieren van zowel deelnemers als bezoekers. Zij kunnen mestmonsters van hun dieren tegen een gereduceerd tarief laten onderzoeken.

Openingstijden

De Oneto kleindierenshow is te bezoeken op vrijdag 6 december van 15.00-22.00 uur; zaterdag 7 december van 09.00-19.00 uur en zondag 8 december van 09.00-16.00 uur. Entreeprijzen (pin aanwezig): volwassenen 7,50 euro, kinderen tot en met 16 jaar gratis. Doorlopende entreekaart, 12 euro.

Locatie: Hangar 11 op vliegveld Twenthe, Vliegveldweg 345, Enschede. Parkeren is gratis.

Meer berichten