<p>TMGO leidt na 99 jaar nog steeds mandoline-spelers op. (Foto: Sophie Bik)</p>

TMGO leidt na 99 jaar nog steeds mandoline-spelers op. (Foto: Sophie Bik)

(Foto: Sophie Bik)

TMGO leidt mandoline-spelers op

Ondanks de ‘hoogbejaarde’ leeftijd van 99 jaar is het Twents Mandoline- en Gitaarorkest (TMGO) nog steeds springlevend. Dat blijkt niet alleen uit het enthousiasme van de orkestleden, maar ook uit de belangstelling die er is voor de Kennismakingscursussen Mandoline, die het orkest organiseert. Direct na de lock-down werd er gestart met het opleiden van acht nieuwe cursisten.

Enschede - Het Twents Mandoline- en Gitaarorkest (TMGO) is een kleine, maar hechte vereniging van ongeveer 25 leden die wekelijks repeteert om een aantal keer per jaar op te treden.
Het orkest staat onder leiding van Leo van Rutte, die veel muziek bewerkt voor het orkest. Op deze manier speelt TMGO klassieke werken van onder andere Vivaldi en Beethoven, Griekse muziek van Theodorakis tot popmuziek (Bob Dylan, Elvis Presley) en van Ierse folk tot tango.
Jaarlijks speelt het orkest in de Grote Kerk en treedt ze op bij instellingen of speciale evenementen; meestal binnen en soms ook buiten de regio. Daarnaast werkt het orkest vaak samen met gastspelers, andere orkesten of zangkoren.

TMGO is een vereniging die al bijna 100 jaar gevestigd is in Enschede. Tijdens de oprichting in 1922 waren er meerdere mandoline-orkesten in Enschede en omgeving die in de jaren ’60 gefuseerd zijn tot één vereniging.
In 2008 is de naam gewijzigd naar mandoline- en gitaarorkest, om de grote groep gitaristen in het orkest recht te doen. De mandolinespelers en gitaristen worden ondersteund door een contrabassist, cellist en een basgitarist.

Was het honderd jaar geleden ‘gewoon’ om mandoline te spelen, tegenwoordig is het instrument minder bekend. Toch hoor je het vaker dan je denkt, ook bekende artiesten als Paul McCartney, Mumford and Sons en de 3J’s maken gebruik van de mandoline. Mandolinespel vind je terug in klassieke barokmuziek, maar ook in Ierse en Zuid-Amerikaanse volksmuziek, bluegrass en country. De mandoline klinkt vaak boven de gitaarmuziek uit.
Een mandoline bespeel je met een plectrum, zoals gitaristen op een elektrisch gitaar gewend zijn. De stemming is echter als van een viool, waardoor violisten er snel mee overweg kunnen.

Veel van de huidige mandolinespelers hebben in hun jeugd kennisgemaakt met de mandoline en zijn het blijven spelen of hebben het later weer opgepakt. Om ook in de toekomst mandolinespelers te hebben is TMGO gestart met het geven van Kennismakingscursussen Mandoline. De cursus start met drie lessen en als dit naar meer smaakt, kan hij verlengd worden tot negen lessen.
Inmiddels maken acht cursisten kennis met de mandoline. Sommigen speelden eerder een instrument en kunnen al noten lezen. Anderen beginnen voor het eerst en dan blijkt dat ervaring niet alles zegt: enthousiasme, inzet en plezier zijn de belangrijkste ingrediënten om een melodie te leren spelen.’’ Interesse? Bezoek de site www.tmgo.nl of mail naar esther@tmgo.nl..  

Meer berichten