<p>De film Petite Maman is &#39;betoverend mooi&#39;, aldus Mark Drenth.</p>

De film Petite Maman is 'betoverend mooi', aldus Mark Drenth.

(Foto: )

Martin Koolhoven met Clint Eastwood

Concordia heeft weer nieuwe films.

Koolhoven’s Keuze: filmcolleges door Martin Koolhoven

Filmregisseur (maker van onder meer Oorlogswinter en Brimstone) en onstuitbare cinefiel Martin Koolhoven zal elk kwartaal bij Concordia komen om een bevlogen filmcollege te geven over zijn eigen favoriete regisseurs, acteurs of actrices. Met het hem kenmerkende enthousiasme vertelt Koolhoven over alles wat film de moeite waard maakt.
In verschillende sessies (de eerste op maandag 20 september) laat hij filmfragmenten zien en besteedt hij aandacht aan zijn favorieten. In het eerste uur laat Martin fragmenten zien, leidt deze in en begeleidt ze eventueel van live commentaar. Vervolgens is er een pauze van 20 minuten, waarna Martin de hoofdfilm zelf zal inleiden. De eerste avond gaat over Clint Eastwood. Martin selecteerde de klassieker The Beguiled uit 1971 als hoofdfilm.

Petite Maman: betoverend mooi

Na het overlijden van haar oma verkent de achtjarige Nelly het huis en de omgeving waar haar moeder opgroeide. In het bos ontmoet ze een ander jong meisje. Langzamerhand wordt duidelijk dat ze het meisje kent, maar wie is ze? Nelly ontdekt dat haar moeder ook jong is geweest en dat helpt haar te begrijpen wie haar moeder is. Céline Sciamma (Portrait de la jeune fille en feu, Girlhood) keert met Petite Maman terug naar haar eigen roots voor een coming-of-age verhaal waarin de grenzen tussen heden en verleden vervagen.

Surge: thriller over een man in verwarring

Joseph (Ben Whishaw) zit vast in een leven van routine, verstoken van emotie of betekenis. Zijn isolement en frustratie maken hem kwetsbaar en eenzaam. Een impulsieve daad van verzet leidt tot een rigoureuze gedaanteverandering en een razende versie van Joseph is ontketend. Hij begint aan een roekeloze zwerftocht door Londen, een pad van chaos en verwarring achterlatend. Surge volgt van zeer nabij de aangrijpende metamorfose van een ongelukkige jonge man die zijn eigen geest niet meer de baas is.

The Quest for Tonewood: avontuurlijke zoektocht in de wereld van klassieke muziek

In de bossen van de Balkan zou je esdoorns kunnen vinden die hun gewicht in goud waard zijn. Van dit magische hout zou je een viool van onschatbare waarde kunnen maken. Vioolbouwer Gaspar Borchardt heeft deze missie sinds hij als twintiger door Bosnië fietste en toen de meest perfecte boom vond die hij ooit gezien had. Hij kon het hout destijds niet meenemen, maar is vastbesloten het weer te vinden en er een viool van te maken voor de wereldberoemde violiste Janine Jansen. Gaat het Gaspar lukken?

Layla M: film plus nabespreking tijdens de Vredesweek

De film Layla M. schetst een portret van de jonge in Amsterdam geboren Layla, die in de huidige verdeelde samenleving moeite heeft een helder beeld van de toekomst voor zich te zien. Jan Schaake doet de nabespreking. Meer info:: www.concordia.nl.

Door Concordia/Mark Drenth

Layla M. past bij thema Vredes- week: ‘inclusief samenleven’

Meer berichten