<p>De Unmute Us manifestatie trok zaterdag naar schatting zo&#39;n 12.000 deelnemers. (Foto: Robert Hoetink)</p>

De Unmute Us manifestatie trok zaterdag naar schatting zo'n 12.000 deelnemers. (Foto: Robert Hoetink)

(Foto: )

Massale steun voor ‘Unmute Us’

“Hier word ik blij van’’, is zaterdagmiddag rond kwart voor twee een opmerking die valt aan de Molenstraat. De optocht van de Unmute Us demonstratie moet nog beginnen, maar bij de spoorovergang bij het station is het behoorlijk druk en zit de stemming erin. Een meisje showt een kartonnen bord: ‘dansen is therapie’. Een ander bord met in de top een opgestoken vinger meldt: ‘dit bord is duidelijker dan de overheid’.

Enschede - De organisatie van AbsolutelyFresh ging uit van zo’n vijfduizend mensen om te protesteren tegen het beleid van de regering in Den Haag rond de evenementen en de culturele sector. Het worden er naar schatting twaalfduizend, zo blijkt later.

Bij het spoor aan de Molenstraat verzamelen velen zich. De sfeer is relaxt en wordt later feestachtig. Drie vrouwelijke, in het oranje gehulde steltlopers, melden zich om straks de stoet aan wagens vooraf te gaan. Er zijn veel jonge mensen, maar toch ook een man die steunt op een wandelstok. “Ik kom uit Hengelo en kwam even kijken wat hier loos is.’’
Dat het een demonstratie is tegen het culturele overheidsbeleid wist hij niet. “Ze zullen wel het beste met ons voor hebben toch.’’

In de optocht zijn andere meningen te zien. Vanaf de wagen van Onder de radar worden bordjes uitgedeeld met teksten erop als ‘meten met twee maten’ en ‘mogen we een poncho tegen dit gezeik’.
Achter de wagen van Deventer Stadsfestival wordt flink gedanst en dat gebeurt bij meer wagens. ‘Wij zijn er klaar mee’ valt bij Freshtival te lezen. En bij een andere ‘ik heb geen actieve herinnering aan mijn laatste festival’. In totaal doen er zeventien wagens mee.

Vanaf de Molenstraat ging het naar de Deurningerstraat, Raiffeisenstraat, Hengelosestraat, Tubantiasingel, Parkweg, Lambertus Buddestraat, G.J. Van Heekstraat, Maanstraat, Uranusstraat en Hengelosestraat, Wethouder Niels van den Berg toonde begrip voor de demonstratie. “Ze vragen aandacht voor de moeilijke situatie waarin evenementen zich als gevolg van de coronapandemie bevinden en doen dat op een manier die bij de sector past.”

‘geen actieve herinnering’

één van de wagens heeft een live band aan boord

Door Hans Assink

Meer berichten