Foto:

De grootste misverstanden bij nieuwbouwwoningen

Liever een nieuw huis of een bestaande woning? Het hangt af van je wensen en laten we eerlijk zijn, ook van het aanbod. Toch kun je ook tegengehouden worden door de ideeën die je over zo’n nieuwbouwhuis hebt. Daarom voor jou een aantal feiten en fabels op een rijtje.

Dat je bij een nieuwbouwhuis de eerste bewoner bent, is natuurlijk een vaststaand feit. Daardoor heb je geen ‘last’ hebt van de smaak van een vorige bewoner. Maar in de basis is het ook goed om te kijken of de woning in zijn geheel wel aansluit bij jouw smaak. Zo zijn deuren, sanitair en zelfs dakpannen behoorlijke sfeermakers.

Een nieuw huis heeft geen sfeer

Van een huis een thuis maken is voor de één misschien wat makkelijker dan voor de ander maar ook in een nieuwbouwhuis kun je eenvoudig je eigen sfeer aanbrengen. Dit doe je door bijvoorbeeld kleur, een goed lichtplan en de juiste vloeren en raambekleding. Een simpele richtlijn is lastig omdat dit erg afhangt van jouw smaak. Zorg dat je start met vloeren en wanden. In een keuken kun je ook met de keukeninrichting starten en vandaar de vloer en wanden bepalen.

Heb je veel wanden in een kamer, dan kan een fotobehang met een uitzicht, je kamer optisch vergroten en het gevoel geven dat de kamer bij de wand niet ophoudt. Wil je een industriële look creëren, dan is beton cire een goede optie.

De basis is gelegd

Ook al is je huis net gebouwd, je moet zelf nog een en ander toevoegen om echt een goede basis te maken. Kijk je bijvoorbeeld buiten, dan moet je, als je later een tuin met mooie bloeiende planten wil, eerst nog goede vruchtbare grond (laten) aanbrengen.


Ook in huis is er nog wel een aantal basisklussen te klaren. In de meeste gevallen worden de wanden van je woning behangklaar opgeleverd. Maar behangklaar wil niet zeggen dat alles mooi glad en egaal is. Wil je bijvoorbeeld een fotobehang aanbrengen, is het verstandiger om eerst de wanden egaal te maken bijvoorbeeld door het laten aanbrengen van stucwerk. In nieuwe huizen is een behandeling met één of twee lagen dunpleister meestal genoeg.

Stucwerk gaat bij nieuwbouw scheuren

Bij een nieuwbouw wordt vaak aangegeven dat je beter voor renovlies kunt kiezen omdat de wanden bij stucwerk nog kunnen gaan scheuren. Laat je de wanden en/of plafond stucen door een goede stukadoor, is de kans op scheuren echt gering. Dat komt omdat ze de hoeken bijvoorbeeld eerst voorbehandelen. Daarnaast zijn er ook nadelen aan renovlies. Gaat de wand dan scheuren (want ook bij renovlies kan dat alsnog gebeuren) dan is onzichtbaar repareren bijna niet mogelijk. Daarnaast blijven ook naden bijna altijd zichtbaar en kun je ook kleine oneffenheden niet ‘even’ wegwerken.

De zolder doe je wel even zelf

Denk je dat eerst de zolder overslaan verstandig is, dan is het goed om te weten dat de groene of bruine afwerkplaten op zolder voor de doe-het-zelver heel lastig egaal wit te krijgen zijn. Slimmer is om de latex spuiter je gehele woning airless te laten spuiten en de zolder direct mee te nemen. Zo kun je van zolder later alles maken wat je maar wil. Logeerkamer, studeer/werkkamer of sportruimte.

(Dit artikel valt buiten de redactionele inhoud van DWF Media)

Meer berichten