Foto:

Rectificatie

In de zaterdagkrant (4-8) van Tubantia stond een advertentie van de gemeente Enschede met als tussenkop midden in de advertentie “Rectificatie”. Normaal staat een kop boven het artikel. Ook de opmaak van de advertentie was apart, om maar te zwijgen over de plek waar de advertentie stond. Op de hele pagina stonden vier advertenties min of meer willekeurig verdeeld. 


De advertentie van de gemeente Enschede viel op door het vele wit eromheen; het was net alsof de krant rekening had gehouden met veel meer tekst, of in ieder geval grotere letters, zodat er meer ruimte nodig was. De advertentie zelf was veel tekst in een hele, kleine letter. Zonder bril niet te lezen, maar door het lege witte veld eromheen, juist opvallend. Afgezien van personeelsadvertenties adverteert de gemeente trouwens bijna nooit op de zaterdag. Afwijkend genoeg om het bericht inhoudelijk te gaan lezen en dan krijg je een rotschrik.


Als burgemeester van Enschede heb je een fout gemaakt en wat maakt nou dat je er bijna drie jaar over doet om met een rectificatie te komen?


In de advertentie staat dat de burgemeester van Enschede door de rechter veroordeeld is tot het plaatsen van deze advertentie op de eis van de familie Klaassen uit Arnhem. De heer Klaassen is één van de slachtoffers van de moordaanslag van november 2018 in Enschede. Hij was op de verkeerde plek, op het verkeerde tijdstip en had niets met de daders of de andere slachtoffers te maken, terwijl de burgemeester dit min of meer voor de lokale omroep  suggereerde. Opvallend is dat dit al heel lang loopt en dat er een rechter voor nodig was om deze vrij simpele eis voor een rectificatie te realiseren en dat de hele rectificatie een sfeer van onwil bij de gemeente, lees burgemeester uitademt. En van slechte communicatie.


De burgemeester had reeds na zijn fout bij de lokale omroep, in februari 2019 zijn excuses persoonlijk bij de familie Klaassen uitgebracht. Blijkbaar was er afgesproken dat er een rectificatie geplaatst zou worden. Aangezien dat niet is gebeurd en de burgemeester op het punt staat te vertrekken, zal de familie wel gedacht hebben: “Nu of nooit,” en stapten naar de rechter. Die heeft nu de rectificatie afgedwongen en wellicht nog iets meer.


Hoe moeilijk kun je je het jezelf maken? Het was zo eenvoudig geweest om met de familie Klaassen een persconferentie te organiseren. Als burgemeester van Enschede heb je een fout gemaakt en wat maakt nou dat je er bijna drie jaar over doet om met een rectificatie te komen? Ik kan mij er alles bij voorstellen…


Jan Visser

Column Jan Visser

Meer berichten