<p>Vele activiteiten deze week bij het Huis voor Taal en Meedoen.</p>

Vele activiteiten deze week bij het Huis voor Taal en Meedoen.

(Foto: )

Huis voor Taal en Meedoen is actief

Tijdens de jaarlijkse ‘Week van Lezen en Schrijven’ vindt de opening plaats van het IDO, het Informatiepunt Digitale Overheid, in Bibliotheek Enschede. Maar er zijn meer activiteiten in de Week van Lezen en Schrijven, van 6 tot 10 september. Het Huis voor Taal en Meedoen zet zich in. 

Enschede - Bijna een kwart van de Enschedeërs vindt belangrijke teksten te lastig om te begrijpen, blijkt uit onderzoek. Daarom zijn er verschillende activiteiten tijdens de landelijke Week van Lezen en Schrijven. De activiteiten vinden plaats op verschillende locaties in Enschede. De week schenkt aandacht aan de gevolgen van minder goed kunnen lezen en schrijven. Mensen kunnen kennismaken met het aanbod van het in 2019 opgerichte Huis voor Taal en Meedoen.

Het Huis voor Taal en Meedoen is een samenwerkingsverband van Alifa, de Bibliotheek, de gemeente Enschede, LeerWerkLoket Twente, M-Pact, Power, ROC van Twente, SIVE en de Stichting Lezen en Schrijven. Zij zetten zich in om mensen te helpen die moeite hebben met lezen, schrijven, rekenen of digitale vaardigheden. “Mensen lopen vast wanneer ze informatie niet goed kunnen lezen,” vertelt Hacer Bircan, coördinator van het Huis voor Taal en Meedoen. “Stel iemand begrijpt een brief over geldzaken niet. Dan liggen financiële problemen al snel op de loer. Dat wil niemand. Het Huis voor Taal en Meedoen zet zich in om mensen te helpen om taal beter te begrijpen.”

Veel organisaties helpen mensen met het oefenen van taalvaardigheden. “Het is ook best een drempel om toe te geven dat je hulp nodig hebt bij lezen en schrijven. Of bij of het gebruik van de computer,” zegt Marcel Bok, programmacoördinator 18+ bij de Bibliotheek. “We blijven zoeken naar vernieuwende manieren om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Daarom hebben we nu een Escape Box rondom laaggeletterdheid aangeschaft. Deze box, een soort mini-escaperoom, laat geletterde mensen ervaren wat minder geletterden ervaren. Ook start het Wilminktheater binnenkort weer met ‘Zing Nederlands Met Me’. We zijn blij met deze initiatieven.”

Het Informatiepunt Digitale Overheid (IDO) in de bieb wordt vrijdag officieel geopend door wethouder Arjan Kampman. Hier krijgen mensen hulp en uitleg bij het online regelen van zaken met de overheid. “De computer gebruiken kan lastig zijn voor ouderen. Maar ook jongeren die goed overweg kunnen met sociale media vinden bijvoorbeeld het aanvragen van een DigiD ingewikkeld,” licht Bok toe. “De beschikbare uitleg is voor sommige mensen te moeilijk. Er is een plek nodig waar mensen persoonlijk te woord worden gestaan.” De gemeente ondersteunt het DIO. “We werken aan het verbeteren van de leesbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van onze digitale dienstverlening. Maar soms is persoonlijke hulp gewoon even nodig”, aldus Didre Schutte, beleidsmedewerker bij de gemeente. Zie voor het programma: www.m-pact.nl/taalsamenwerking.

door de redactie

‘soms is persoonlijke hulp gewoon even nodig’

Meer berichten