De eerste corona-uitspraak binnen het Nederlands recht is een feit. De huidige crisis zorgt voor veel uitdagingen.
De eerste corona-uitspraak binnen het Nederlands recht is een feit. De huidige crisis zorgt voor veel uitdagingen. Foto: Shutterstock

RP Advocatuur: De eerste Covid-uitspraak in Nederlands recht

Algemeen

Kunt u zich mijn vorige column nog herinneren? Een werkneemster weigerde zich te laten vaccineren tegen Covid-19. Zij werd op staande voet ontslagen door haar werkgever. Het betrof een kwestie die zich voordeed op Curaçao. 


De rechter oordeelde dat dat ontslag niet gerechtvaardigd was. Hij volgde het standpunt van de werkneemster; zij stelde dat er sprake was van een inbreuk op de grondrechten. Ik sloot mijn column af met de mededeling dat het wachten was op de eerste Nederlandse uitspraak op dit gebied. En ja hoor, enkele dagen later was het al zover. De kantonrechter in Rotterdam heeft zich afgelopen maand over de volgende situatie uitgelaten. Een werknemer komt met (ernstige) verkoudheidsklachten op het werk. Ondanks dat hij enorm hoestte, heeft de werknemer besloten die dag toch op het werk te verschijnen. Zijn collega’s waren hier niet over te spreken - zij waren bang voor een besmetting - en adviseerden hem naar huis te gaan. De werknemer gaf hier geen gehoor aan; volgens hem viel het allemaal wel mee, het was zijn bronchitis die hem parten speelde. De volgende dag meldde de werknemer zich alsnog ziek; twee dagen later werd hij positief getest op Covid. Volgens de kantonrechter had de werknemer verwijtbaar gehandeld door in strijd met de interne coronaregels verkouden op het werk te verschijnen, maar een ontslag om die reden vond hij te ver gaan. Dat is een uiterst middel. Aan het verzoek van de werkgever om de arbeidsovereenkomst te ontbinden vanwege een verstoorde arbeidsverhouding, werd wél gehoor gegeven. De kantonrechter zag inderdaad een terugkeer naar werk niet zitten. Hij ontbond de arbeidsovereenkomst, maar kende de werknemer nog wel een transitie vergoeding van meer dan € 23.000,00 toe. De eerste Nederlandse Covid-uitspraak is hiermee een feit.


RP Advocatuur
Corina van Assen is mede-eigenaar van RP Advocatuur in Enschede. Zij behandelt zaken op het gebied van arbeidsrecht, contractenrecht en letselschade. Kijk ook op: www.rpadvocatuur.nl.

Column Corina van Assen - RP Advocatuur

Leerlingen van College Zuid informeel in gesprek met gastdocent Marco Krijnsen. (Foto: College Zuid)
'Meer leerlingen aan het lezen krijgen' 22 uur geleden
De belangstelling voor de Enschede Marathon is groot.
Veel meer lopers kiezen voor de hele marathon 23 uur geleden
De Wereld van Carlijn is te zien in Concordia.
Film De Wereld van Carlijn met nabespreking door Carlijn Kingma 26 mrt, 19:49
De kleurrijke dahlia is altijd een aanwinst voor de tuin.
Column Wim Boers: Tuinbezigheden in het voorjaar... 26 mrt, 18:44
Younes Taha in actie tegen FC Utrecht. (Foto: Bas Everhard)
Veel interlands in aanloop naar derby tegen Heracles 26 mrt, 15:32
Myron Boadu en Daan Rots voor even terug op school.
Spelers FC Twente bezoeken het Bonhoeffer 26 mrt, 14:56
Studentenwoning op de campus van Universiteit Twente.
De mening van Enschede: Een krap woningaanbod in onze stad? 26 mrt, 12:09
Open Huis bij Het Palet en de Triangel. (Foto: Patrick van der Horst)
De Triangel en Het Palet houden een Open Huis 26 mrt, 07:47