'Pizzagate' is onderdeel van de tentoonstelling Deep Truth.(Foto: Warren Neidich)
'Pizzagate' is onderdeel van de tentoonstelling Deep Truth.(Foto: Warren Neidich)

‘Deep Truth’ toont de complexe waarheid

Algemeen

In samenwerking met het GOGBOT-festival presenteert
Rijkmuseum Twenthe ‘Deep Truth’. Het is een tentoonstelling over de waarheid in al haar complexiteit. De tentoonstelling opent tijdens het festival op donderdagavond 9 september en is daarna nog te zien tot en met 9 januari 2022.

Enschede - In de tentoonstelling zijn werken te zien van Arita Baaijens en Marjolijn Boterenbrood, Oana Clitan, Current, Ben Grosser, Seán Hannan in samenwerking met Daan Heemskerk, Joey Holder, Jenny Holzer, Carlijn Kingma, Jan Robert Leegte, Daito Manabe, Warren Neidich, Floris Schönfeld, Jonas Staal, Tamiko Thiel en Frederik de Wilde. “Volgens velen leven we op dit moment in een tijdperk van post-truth’’, stelt een woordvoerder. “Een tijdperk waarin ‘de waarheid’ erodeert en waarin termen als fake news en alternative facts ons dagelijks om de oren vliegen. Een tijdperk waarin het regelmatig komt tot frontale botsingen tussen waarheden uit verschillende plaatsen en culturen. Oorzaken die vaak worden genoemd zijn de globalisering en de grote veranderingen in de samenleving, aangejaagd en versneld door de technologie.’’

In Deep Truth verkennen vijftien (inter)nationale kunstenaars het idee waarheid in al haar complexiteit. “Ze ontrafelen hoe waarheden worden geconstrueerd of gemanipuleerd, spelen er een geraffineerd spel mee of laten ons een glimp zien van een toekomst waarin deep fakes en artificial intelligence onze blik op de wereld bepalen. Maar ze speculeren ook over nieuwe manieren om naar de wereld te kijken, over denkkaders die beter aansluiten bij de tijd waarin we leven en de toekomst die we tegemoet gaan.’’ GOGBOT 2021 heeft als thema INFOCALYPSE NOW - Time to Recalibrate Reality en bestaat uit verschillende tentoonstellingen en performances op diverse locaties in de binnenstad.

door de redactie

De Enschede Marathon, de oudste marathon van Nederland, is ongekend populair dit jaar.
Record aantal deelnemers en top-veld bij Enschede Marathon 19 apr, 08:22
Afbeelding
Je producten online verkopen: zo laat je klanten veilig shoppen 19 apr, 07:44
Manna zoekt medewerkers. Zie ook www.werkenbijmanna.nl.
Manna is op zoek naar huishoudelijke hulpen 18 apr, 13:54
Afbeelding
Wat zit er dit jaar in het kerstpakket? 18 apr, 12:39
Luisterrijk bij de Muziekbank gaat over de Beatles.
Luisterrijk: De Beatles in het Nederlands 18 apr, 12:02
Recreatieplas Het Rutbeek
De mening van Enschede: Vakantiehuisjes op het Rutbeek, een gebed zonder end? 18 apr, 10:06
De Twentse Beiaard Dag komt eraan!
Twentse Beiaard Dag met concerten op de UT en de Oude Markt 18 apr, 09:58
SKE treedt op in De Kleine Willem.
Concert SKE in Kleine Willem 17 apr, 20:14