Foto:

Eerste bioscoopfilm over Anne Frank

Mijn Beste Vriendin Anne Frank - de allereerste bioscoopfilm over Anne Frank, draait deze week in Concordia in Enschede. Andere nieuwe films zijn Worth, een film over 9/11, en Dear Comrades! dat in de voormalige Sovjetunie speelt en een prijs won op het Filmfestival in Venetië.

Mijn beste Vriendin Anne Frank - de allereerste bioscoopfilm over Anne Frank

Ben Sombogaart (maker van Knielen op een Bed Violen, De Storm en De Tweeling) vertelt het aangrijpende verhaal van Hannah Goslar. Over haar bijzondere vriendschap met Anne Frank. Ze zijn boezemvriendinnen in de tijd dat de Tweede Wereldoorlog uitbreekt.
Wanneer de familie Frank onderduikt, verliezen ze elkaar uit het oog.
Drie jaar later, in 1945, volgt een bijzondere ontmoeting tussen de twee meisjes in het concentratiekamp Bergen-Belsen. De moedige Hannah zet haar leven op het spel in de hoop haar sterk verzwakte vriendin te helpen.

Dear Comrades! – ijzersterke reconstructie

Bekroonde speelfilm over een gebeurtenis uit 1962, die door de Sovjetautoriteiten lange tijd in de doofpot werd gestopt. Lyuda is een lokale partijbestuurder in Novotsjerkassk, een stad in het zuiden van de Sovjet-Unie.
Wanneer een arbeidersstaking in de plaatselijke fabriek dreigt, pleit Lyuda ervoor om het verzet de kop in te drukken. En de bijeenkomst wordt door de autoriteiten neergeslagen. Met geweld. Lyuda is getuige. Haar wereldbeeld kantelt. Maar niemand mocht iets over het drama te weten komen.

‘Het is een eerbetoon aan de generatie van mijn ouders’

Ook hoofdrolspeelster Julya Vysotskaja, Kochalovsky’s partner, die in 1972 in Novotsjerkassk werd geboren, wist in werkelijkheid lange tijd niets over het voorval in haar eigen stad. Konchalovsky reconstrueerde de feiten minutieus.
Zelf zegt hij over de film: “Het is een eerbetoon aan de generatie van mijn ouders. Zij hadden een onvoorwaardelijk vertrouwen in het communisme, maar zagen langzaam dat er een onoverbrugbaar gat was tussen die idealen en de tragische realiteit en feiten.”
De in prachtige zwart-wit beelden geschoten film werd op het Filmfestival van Venetië bekroond met de speciale juryprijs.

Worth – hoeveel is een mensenleven waard? (special 9/11)

Enkele dagen na 9/11 wordt advocaat Kenneth Feinberg (Michael Keaton) aangesteld om het Victim Compensation Fund in goede banen te leiden. Feinberg staat voor de onmogelijke opdracht om de waarde te berekenen van de levens van de ruim 5000 slachtoffers.
Gedurende drie jaar treedt hij op als bemiddelaar voor de nabestaanden, maar wordt hij ook het doelwit van hun leed en frustraties, want geen enkele cheque kan de pijn van hun verlies verzachten.
Worth wordt vrijdagavond eenmalig vertoond aan de vooravond van 9/11.

Personal History of David Copperfield – een avond over geluk en bloei

Hoe kom je tot bloei als mens? En hoe werkt het geluk voor jou? Aan de hand van de verfilming van het klassieke Dickens-verhaal over het leven als leerschool, bespreekt Jan Walburg, emeritus hoogleraar positieve psychologie, over hoe je jezelf ontwikkelt, je sterke kanten tot bloei kan laten komen en wat de rol van geluk daarbij is.
Deze avond wordt georganiseerd in samenwerking met Cinementaal.

Voor meer informatie en kaartverkoop zie www.concordia.nl                 

door Concordia

De film ‘Worth’ wordt vrijdag eenmalig vertoond

Meer berichten