<p>Nicole Veldhuis: &#39;&#39;Denk nou niet dat het alleen maar stress en kommer en kwel is in mijn werk.&#39;&#39;</p>

Nicole Veldhuis: ''Denk nou niet dat het alleen maar stress en kommer en kwel is in mijn werk.''

(Foto: )

‘Een probleem staat nooit op zichzelf’

‘’Opvoeden is echt het moeilijkste wat er is, ook al probeert een ouder het allemaal nog zo goed te doen voor z’n kind. Omstandigheden en gedrag maken soms dat mensen andere keuzes maken en de grip over zichzelf en de situatie kwijt raken.”

Twente - Dat zijn de woorden van Nicole Veldhuis (47). Zij is jeugd- en gezinsbegeleider. Ze komt in complexe situaties terecht waarin ze zelfstandig, direct goed en professioneel moet kunnen handelen. “Ik raad je niet aan om direct na het behalen van je schooldiploma met dit beroep te beginnen. Naast een goede opleiding komt enige levenservaring zeker goed van pas.”

Dan schiet ze in de lach. “Maar denk nou niet dat het alleen maar stress en kommer en kwel is in mijn werk. Bij de mensen waar ik thuis kom, is er ook ruimte voor plezier en humor. Ondanks moeilijke situaties waar kinderen soms opgroeien waarin sprake kan zijn van werkloosheid en schulden, van verslaving en huiselijk geweld, proberen we samen lichtpuntjes te zien en een positieve draai te geven aan dingen.”

Voldoening

Nicole werkt al 28 jaar bij Aveleijn. “Zorg is me met de paplepel ingegoten. Dat geef ik door. Mijn moeder was maatschappelijk werkster en mijn dochter werkt als ondersteunend begeleider bij Aveleijn. Al is het werk in deze sector zeker niet altijd makkelijk, het geeft me zoveel voldoening. Dit is mijn vak, dit is waar ik goed in ben en dit is waarin ik me wil blijven ontwikkelen.”

Nicole vertelt dat ze van plan is om de minor Intensieve Ambulante Gezinsbegeleider te gaan doen. “Dat lijkt mij prachtig. Maar eerst moet ik nog even mijn HBO-diploma halen.”

Ze is derdejaars Social Work aan Saxion. “Ook een mooie opleiding hoor. Momenteel werk ik 24 uur bij Aveleijn en zo’n 20 uur per week besteed ik aan school. Natuurlijk moest ik eerst wel wennen aan die combinatie. Vooral het maken van al die verslagen vond ik een uitdaging. Maar nu gaat het goed. Tegelijk realiseer ik mij ook dat het gewoon noodzaak is om dit papiertje te halen, wil ik dit werk professioneel blijven doen.’’

Ze werkt in het jeugddomein volgens de norm verantwoorde werktoedeling. Ze heeft een voorlopige registratie in het SKJ Kwaliteitsregister op basis van de werkervaring en de opleiding die ze volgt. ‘’Die voorlopige registratie betekent dat ik mijn hbo-diploma binnen vijf jaar moet halen. Zoals het er nu naar uitziet, gaat dit lukken. Voor m’n gevoel heb ik het zwaarste deel gehad.”

Eerste plaats

Sinds 2004 maakt Nicole deel uit van ambulant team Hengelo. “Het kind met de verstandelijke beperking waarvoor ik naar het gezin kom, staat altijd op de eerste plaats. Het gezin waarin dit kind opgroeit, is het systeem waarbinnen alles van invloed is op elkaar. Een probleem staat nooit op zichzelf. In de gezinnen waar we komen, is meestal sprake van meervoudige en complexe problematiek. Mijn doel als jeugd- en gezinsbegeleider is om met de gezinsleden een situatie te creëren waarin het kind veilig kan opgroeien en zich kan ontwikkelen. Kijkend naar hoe sommige ouders met hun kinderen omgaan, denk je misschien dat ze weinig om hen geven. Maar als het erop aankomt en je praat bijvoorbeeld over uithuisplaatsing merk je dat je aan hun meest kostbare bezit komt.’’

Oplossingen

Kinderen blijven, hoe moeilijk de omstandigheden ook zijn, volgens Nicole het liefst bij hun eigen ouders. ‘’Dus zoek ik daar het eerst naar oplossingen om de situatie te verbeteren. Ik maak een plan van aanpak en zorg voor goede begeleiding. Momenteel bied ik directe zorgbegeleiding aan twaalf gezinnen. Daar kom ik 1 á 2 uur per week, afhankelijk van de hulpvraag.’’ Daarnaast geeft ze indirecte zorg aan acht gezinnen.

Nicole merkt dat mensen het vaak moeilijk vinden om zich te vermaken met iets zonder dat het geld kost. ‘’Gek, want vaak zijn dat de leukste dingen om te doen. Het vraagt wat van je creativiteit en het zet je in actie. Ondertussen observeer en onderzoek ik waar bepaald gedrag vandaan komt. De vraag hoe kan ik bijdragen aan de veiligheid en ontwikkeling van dit kind, speelt steeds door m’n hoofd. Met de antwoorden daarop, gaan we samen aan de slag.’’

Meer informatie? Kijk dan eens op de website van Aveleijn:

www.aveleijn.nl

door de redactie

Nicole helpt gezinnen leven weer op de
rit te zetten

Meer berichten