Rechts Jolanda Nijenhuis met naast zich osteopaat Dennis Cordes en mesologe Inge Kuijk
Rechts Jolanda Nijenhuis met naast zich osteopaat Dennis Cordes en mesologe Inge Kuijk (Foto: )

Al vijf jaar onder één dak

door Leon Holweg

Zestien jaar runde ze in haar eentje een acupunctuurpraktijk in Enschede. In 2014 besloot Jolanda Nijenhuis dat het tijd was voor collega's en zodoende begon ze, naast het voeren van haar acupunctuurpraktijk, met het verhuren van praktijkruimten aan diverse alternatieve zorgverleners. Centrum voor Alternatieve Geneeskunde was geboren. Zaterdag 9 november staan zij en haar collega's met een informatiemiddag stil bij het vijfjarig jubileum. Over gelijkgestemden op zolderkamertjes en een sceptische cliënt die dankzij Nijenhuis van zijn migraine werd verlost.

ENSCHEDE - Inmiddels biedt Centrum Alternatieve Geneeskunde plaats aan zoveel therapeuten, dat het bijna te veel is om op te noemen. Een greep: osteopaat, klassiek homeopate, voetreflextherapeute, mesologe en hypnotherapeute. Ook vakgebieden die wellicht wat eerder een bel doen rinkelen, vinden in het centrum hun onderkomen. "Denk aan een autismecoach, sportmasseur, voedingscoach en fysiotherapeut", aldus Jolanda Nijenhuis. Er werken in totaal veertien therapeuten, waarvan de hypnotherapeut, osteopaat en acupuncturist er fulltime werken. "Dat is tevens de reden dat er geen plek is voor nóg een hypnotherapeut of osteopaat. Andere therapeuten, die menen een aanvulling voor het centrum te zijn, zijn nog steeds meer dan welkom."
De reden om uit te breiden was voor Jolanda simpel. "Ik miste collega's om me heen, ik voelde me eenzaam in mijn werkzame leven. Het ontbeert je aan werkoverleg, de nodige gezelligheid en af en toe een personeelsfeestje. De praktijk voor acupunctuur Jolanda Nijenhuis runde ik in een aparte ruimte van mijn huis. Het blijft overigens nog steeds deel uitmaken van Centrum Alternatieve Geneeskunde."

Jolanda vervolgt: "Als eerst kwam osteopaat Dennis Cordes het team versterken. Hij verliet hiervoor een andere praktijk. Al snel volgden massagetherapeute Bonnie Habing en daarna de rest. Een van de laatsten die erbij is gekomen, is fysiotherapeute Laura Lutjes. Zij bracht haar praktijk On the Move met zich mee. Ik denk dat we nu een aardig compleet aanbod hebben op het gebied van alternatieve zorg. We zijn een stabiele club."

Is er wel behoefte aan deze dienstverleningen?
"Het is niet zo dat ik met mijn verlangen naar collega's aan mijn doel voorbij schiet. Deze mensen komen niet ineens uit de lucht vallen. Ze zaten alleen elders. Ze kampten met dezelfde problematiek als ik. Ook zij zochten toenadering tot andere alternatieve zorgverleners. Een enkeling zat helemaal alleen op een zolderkamertje weggedrukt. We zijn wat dat betreft gelijkgestemden die elkaar hebben gevonden."

Nu Centrum Alternatieve Geneeskunde vijf jaar bestaat, moet daar natuurlijk bij stil worden gestaan. Dit gebeurt met een informatiemarkt die Jolanda samen met haar collega's organiseert. "Alle praktijken profiteren hiervan mee. De markt is een kans voor ons allemaal om geïnteresseerden te informeren over wie we zijn en wat we doen. De info-markt is puur verbonden aan het vijfjarig jubileum. Voorgaande jaren hielden we open dagen, maar dat was anders. Hier demonstreerden we minibehandelingen aan bezoekers, náást het verschaffen van informatie. Dit doen we nu niet omdat deze demonstraties allicht de focus weghalen bij het verlenen van informatie. En dat is nu juist het belangrijkste."

Ervaar je enige scepsis ten aanzien van je vak of valt dat wel mee?
"Natuurlijk zijn er mensen die denken: acupunctuur, wat is dat dan weer? Wordt dat wel vergoed door de zorgverzekeraar? En waar staat dat dan? Het mooie is dat ik sceptici heb weten te overtuigen dat het écht werkt. Zo had ik eens een cliënt in behandeling die vooraf zijn twijfels had. Hij geloofde niet dat ik zijn migraine kon verhelpen. Na mijn behandeling was hij ervan verlost en kon ik niet meer bij hem stuk. Hij zei: Ben jij paranormaal ofzo? Hij gebruikte medicijnen, slechts een lapmiddel. De kwaal blijft. Acupunctuur kan genezen."

Omschrijf eens een acupunctuurbehandeling?
"Er vindt allereerst een intakegesprek plaats. Dit verschaft mij inzicht in de klacht waarvoor iemand bij mij komt. Vervolgens vindt er polsdiagnostiek plaats. Ik bevoel bij zowel de linker- als de rechterpols op drie plaatsen de slagader. Dit geeft mij informatie over de energiebalans. Daarnaast geven gezichtsdiagnostiek, tongdiagnostiek, buikpalpatie, huidverkleuringen en littekens mij zo nodig aanvullende informatie. Een berekening met behulp van de Chinese maankalender en de geboortedatum helpt mij daarbij. Aan de hand hiervan kom ik tot een bewuste puntenkeuze, die voor die patiënt op dat moment het beste is."

Er zijn nog niet zo heel veel acupuncturisten werkzaam in Nederland. "Een positief gevolg is dat je ook voorbij de landsgrenzen mensen aantrekt. Zo heb ik een professionele Italiaanse ijshockeyspeler in therapie gehad. Die kwam vanuit zijn thuisland aangevlogen voor een behandeling van ongeveer drie kwartier. Daarna vloog hij weer verder naar zijn eindbestemming Zweden, het land waar hij ijshockeyt. Het meest bijzonder was een rabbijn. Ik bezocht hem in Jeruzalem en vanuit de ruimte waar ik hem behandelde, had ik een geweldig uitzicht op de Klaagmuur. Het zijn dit soort ervaringen die mijn werk ontzettend leuk maken." Jolanda werkt met twee stromingen in de acupunctuur; Classical Chinese Medicine (CCM) en Traditional Chinese Medicine (TCM).

Jubileum-infomarkt
Jolanda en haar collega's nodigen geïnteresseerden uit om zaterdag 9 november naar de jubileum-infomarkt van Centrum Alternatieve Geneeskunde (Voortsweg 204) te komen. De middag begint om 14.00 en duurt tot 17.00 uur.

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden