Muziek vanaf de Klokkenplas. (Foto: PattyPeppe)
Muziek vanaf de Klokkenplas. (Foto: PattyPeppe) Foto: PattyPeppe-2012

Derde Balkon Festival in aantocht

Algemeen

Het derde Balkon Festival staat voor de deur. Liefhebbers van muziek kunnen zich op zaterdagavond 4 september en op zondagmorgen 5 september op talloze adressen laten verrassen door allerlei optredens vanaf meerdere balkons. Het belooft weer een bonte optocht te worden met hoogwaardige muzikale en theatrale acts. “We gaan d’r voor’’, zegt Audry Hoemakers, projectleider Balkon Festival.

Enschede - Normaal gesproken vindt het Balkon Festival in het voorjaar plaats, maar vanwege de pandemie is het festival verschoven naar dit najaar, zo meldt Audry Hoemakers van de organisatie. Een deel van de organisatie was al gedaan voor het voorjaar. “De balkons hadden we al. We moesten het alleen af en toe herbevestigen’’, vertelt Audry Hoemakers. “We hebben er één dame bij die in het voorjaar niet en nu wel, dus dat is mooi.’’
Langslopend publiek
Op zaterdag 4 en zondag 5 september zijn balkons in Enschede wederom de podia waar muzikanten en theatermakers vanuit de hoogte het langslopende publiek toespelen. Zaterdagavond loopt de route door Roombeek en zondagochtend gaat de route door de binnenstad. “Het Balkon Festival is een ontdekkings- en belevenistocht langs balkons en panden waar je wellicht dagelijks aan voorbij gaat, maar nog nooit echt naar hebt gekeken’’, zegt Hoemakers.

Balkons zijn er in allerlei maten en soorten. Hoemakers: “In iedere stad en in elk stadsdeel zijn ze te vinden: gebouwen, oud of gloednieuw, met karakteristieke of soms zelfs saaie balkons. Het ene gebouw heeft een groot en weids balkon vol grandeur, het andere gebouw bestaat uit repeterende strakke balkons. Als je eenmaal de focus hebt op de verdiepingen in de hoogte, gaat er een balkonwereld voor je open, zelfs in je eigen stad. Deze balkons zijn het toneel van het Balkon Festival.’’

Serenades en aubades

Op dit tweedaagse festival brengen muzikanten, zangers en theatermakers serenades en aubades vanuit de hoogte aan het publiek. Wie er gaan optreden blijft vooral geheim. Traditiegetrouw verklapt de organisatie niet al te veel, want volgens organisatoren Diet Gerritsen en Audry Hoemakers is het juist verrassend en leuk als je niet weet wat je te wachten staat. Een klein tipje van de sluier willen ze wel oplichten. Zo gaat de tocht op de zaterdagavond door Roombeek. “De zaterdagavondroute slingert rondom de beek waarnaar de wijk genoemd is. Met op de route een violiste en een DJ die speciaal voor het festival gezamenlijk nieuw repertoire hebben gemaakt. En opzwepende Italianen komen ook voorbij’’, aldus Hoemakers.

Op zondagochtend 5 september start de route in het hart van de stad bij het Enschedese stadhuis; met muziek uit de bekende musical West Side Story. “Daarna gaat de route door een deel van het centrum dat een waar balkonparadijs is; overal waar je kijkt zie je balkons’’, aldus Hoemakers..

Groepen
De route wordt in groepen gelopen, onder begeleiding. Per dag zijn er vier groepen. Kaarten à 15 euro zijn alleen te koop in de voorverkoop bij de balie en via de website van Concordia: www.concordia.nl.

De kaarten/e-tickets kunnen op de dag zelf bij de startbalies omgewisseld worden voor een polsbandje. Met het polsbandje kan men alle balkonconcerten meemaken, krijgt men een programmaboekje met de route en achtergrondinformatie over de gebouwen, plus een hapje en drankje.

Het Balkon Festival wordt ondersteund door de Provincie Overijssel, Gemeente Enschede, Prins Bernhard Cultuurfonds, VSB Fonds, Wijkraad Binnenstad, Wijkraad Noord, LKSVDD architecten en Stichting Enschede Promotie. (Meer info: www.balkonfestival.nl.)

van de redactie

‘het is echt
een mooie ontdekkings- en belevenistocht’

'Wachten op Godot' is te zien in het Wilminktheater. (Foto: Salih Kilic)
'Wachten op Godot' in het Wilminktheater 21 uur geleden
Tetem maakt werk van het Maker Festival Twente.
Tetem maakt werk van Maker Festival 28 apr, 15:08
Christian Pielich. (Foto: Bodine Jeske)
Christian Pielich met cabaretshow NU in Vestzak 28 apr, 09:24
Afbeelding
Enschede viert Koningsdag 2024 FOTO'S 27 apr, 18:55
Afbeelding
Koningsdag in Lonneker FOTO'S 27 apr, 16:59
Victoria'28 heeft een DHL pakketautomaat.
DHL pakketautomaat geplaatst bij Victoria 27 apr, 12:56
Dolf Jansen en Jitske Kramer brengen 'All Inclusive' naar het Wilminktheater.
Jitske Kramer en Dolf Jansen met 'All Inclusive' 27 apr, 10:26
Afbeelding
Drukke en gezellige Koningsnacht in de binnenstad FOTO'S 26 apr, 22:32