Jos Nijland zet zich in voor meer laadpleinen.
Jos Nijland zet zich in voor meer laadpleinen.

Enschede krijgt er laadpleinen bij

Algemeen

Het laden van elektrische voertuigen is nog te vaak een uitdaging. Te weinig openbare laadpalen creëren een ‘laadangst’, stelt Jos Nijland van EViiGO. Het is funest voor de transitie die Nederland voor ogen heeft en daarom plaatst EViiGO in Twente laadpleinen, samen met lokale ondernemers. “We willen samen de transitie versnellen om de doelstelling van de overheid te halen.’’

Enschede - In 2030 moeten alle voertuigen emissieloos worden verkocht. “Dat is een ambitieuze doelstelling, maar 80 procent moeten we zeker kunnen halen”, zegt mede-initiatiefnemer Jos Nijland. 

Groene stroom is belangrijk. Er is dringend behoefte aan publieke en private laadpalen, merkt Nijland. “Als de gebruiker moeilijk of zelfs helemaal niet kan laden, creëren we een laadangst. Het behalen van onze doelstelling wordt daardoor steeds moeilijker.’’

De EViiGO Laadpleinen worden aangelegd in samenwerking met lokale ondernemers en leveren uitsluitend groene stroom, aangeboden in Enschede door Enschede Energie|OM.

Een gedeelte van de opbrengst van het laadterrein gaat naar lokale ondernemers. Nijland: “We moeten het samen doen. We kiezen bewust voor lokale ondernemers, omdat we het belangrijk vinden dat je het regionaal met elkaar oppakt.”

De EViiGO laadpleinen worden voorzien van minimaal twee snelladers van 150 kW, waarmee een auto volgeladen is in maximaal twintig minuten. Daarnaast worden er parkeerladers van 22 kW aangelegd op de EViiGO laadpleinen. Naast het laden kunnen gebruikers op locatie gebruik maken van werkplekken en gratis koffie.

De eerste twee laadpleinen van Emobilitygroup zijn al operationeel op industrieterrein Marssteden aan de Staalsteden 34. Dit plein is gerealiseerd in samenwerking met de lokale onderneming Axero. Het tweede laadplein zit aan de Euregioweg 235, in samenwerking met Esschert Design. Na de zomervakantie zal het derde EViiGO laadplein operationeel zijn aan de Spaansland 4, in samenwerking met The Wash. Hier kan naast het laden de auto ook gewassen worden.

In de gemeente Enschede staan absoluut gezien de meeste laadpunten in Overijssel. Begin 2021 waren er 187 laadpunten in Enschede in totaal. Maar als er gekeken wordt naar openbare laadpunten per 1.000 huishoudens staat gemeente Deventer bovenaan. Hier staan 3,5 publieke laadpunten per 1.000 huishoudens. Na Kampen en Ommen staat Hengelo op de vierde plek qua laadpuntdichtheid. Emobilitygroup hoopt in 2021 tien laadpleinen verdeeld in Twente te realiseren.

187 laadpunten in Enschede

‘Laadplein Euregioweg is ook voor Duitse bezoekers’

van de redactie

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56