<p>Titane is een film die de Gouden Palm heeft gewonnen in Cannes.</p>

Titane is een film die de Gouden Palm heeft gewonnen in Cannes.

(Foto: )

Prijswinnende films in Concordia

Enschede - Concordia komt deze week met zes nieuwe films, waarvan drie met een prijs. Mark Drenth wijst op de film Dracula die in de openlucht wordt getoond.

The Father: Anthony Hopkins in Oscarwinnende rol

De film waarvoor Anthony Hopkins onlangs zijn tweede Oscar voor Beste Acteur won. Zijn briljante vertolking laat je geen moment los. Anthony verliest langzaam zijn grip op de realiteit. Olivia Colman, die zijn dochter Anne speelt, maakt zowel haar onmacht als haar liefde tastbaar. Anne zoekt een verzorgster voor haar dementerende vader Anthony, die telkens hulp afwijst. Ze wil zeker zijn dat er goed voor hem gezorgd wordt.
We beleven het verhaal door Anthony’s ogen en voelen zijn verwarring. De film is gebaseerd op een toneelstuk van Florian Zeller, dat hij zelf bewerkte. Het leverde ook hem een Oscar op.

Titane: spraakmakende winnaar Gouden Palm

Het filmfestival in Cannes is het meest prestigieuze filmfestival ter wereld. Dit jaar ging de hoofdprijs, de Gouden Palm, naar deze uitdagende film van de Française Julia Ducournau. Alexia heeft wat littekens opgelopen in haar jeugd: een titanium plaat in haar hoofd, als herinnering aan een auto-ongeluk. Het metaal windt haar op, maar maakt haar ook agressief.
Na een aantal gewelddadige misdaden slaat ze op de vlucht en neemt ze de identiteit aan van een al jaren vermiste jongen. Diens vader onthaalt haar liefdevol als zijn verloren zoon. Zo stillen deze twee eenzame zielen hun honger naar menselijk contact.

Dracula: openluchtfilm met livemuziek op Singraven

Concordia en het Stiftfestival presenteren iets heel bijzonders: de beroemde film Dracula uit 1931 met in de hoofdrol de legendarische Bela Lugosi, begeleid door de prachtige muziek die Philip Glass daarvoor schreef. Zaterdagavond wordt de film in de openlucht vertoond op Landgoed Singraven. De noten worden live gespeeld door het jonge Nederlandse Belinfante Kwartet.

Radiograph of a Family: Winnaar IDFA 2020

“Moeder trouwde een foto van vader” is de openingszin van deze intieme film die op het IDFA van 2020 de hoofdprijs wist te winnen. Het blijkt geen dichterlijke vrijheid van maker Firouzeh Khosrovani. Haar moeder Tayi trouwde in Teheran letterlijk met een portret van Hossein, omdat hij als student radiologie in Zwitserland niet zomaar kon terugreizen naar zijn thuisland Iran.

Bloody Nose, Empty Pockets: ode aan de Amerikaanse divebar

In Las Vegas bevindt zich een bar met de veelzeggende naam ‘The Roaring 20s’. Een doorsnee van de samenleving komt er samen: oud, jong, wit, zwart, vrouw, man – en alles daartussenin. Voor veel vaste bezoekers is de bar een tweede huiskamer. Maar het café sluit binnenkort voorgoed zijn deuren. De film is een ode aan de typisch Amerikaanse ‘dive’ bar, een nostalgische, feelgood film met de stilistische kenmerken van cinéma vérité.

Stray: de honden van Istanbul

Een film door de ogen van zwerfhonden in Istanbul. Het leven van een zwerfhond kan zwaar zijn, bijvoorbeeld als je geschopt wordt door een voorbijganger. Maar soms heb je geluk en vind je een overgebleven maaltijd met vlees, ren je eindeloos over het strand of huil je mee met een oproep tot het gebed. Dag in dag uit dwalen Zeytin, Nazar en puppy Kartal door de straten van Istanbul - de camera volgt hen op deze reis.

Meer informatie en kaartverkoop: www.concordia.nl

door Concordia

openluchtfilm Dracula te zien op landgoed singraven

Meer berichten