<p>De jeugd is volop aan het spelen op speeltuin Glanerbrug. (Foto: Robert Hoetink)</p>

De jeugd is volop aan het spelen op speeltuin Glanerbrug. (Foto: Robert Hoetink)

(Foto: )

Kinderen kunnen volop aan de bak

Bij de officiële kick-off van het gezamenlijke zomerprogramma van Alifa, Sportaal, ViVa en Cultuur in Enschede zijn deze maandag zo’n honderd kinderen van de partij. Wethouder June Nods die de opening verricht op speeltuin Glanerbrug aan de Jacob Roggeveenstraat, verzoekt ze de verstopte vlaggetjes op te speuren. “Als de vlaggetjeslijn hangt, kan het feest beginnen.’’

Enschede - De vlaggetjes, van de instanties die bij het zomerprogramma voor de jeugd zijn betrokken, zijn snel gevonden. “Ik dacht dat ik ze moeilijk verstopt had, maar dat bleek niet zo te zijn’’, zegt Manon Huinink van Sportaal. Ze heeft zeker honderd kinderen geteld die op de eerste dag van het zomerprogramma zijn afgekomen. Ze kunnen judoën, knutselen en nog veel meer. 

Met de gezamenlijke aanpak werd vorig jaar al begonnen. Op verschillende plekken over de stad worden honderden activiteiten aangeboden. En dat zes weken lang. Zeventien speeltuinen doen er mee. Maar ook bij voetbalclubs zijn er activiteiten. Wat er te doen is staat vermeld op één kalender die ook nog eens wekelijks ververst wordt met nieuwe activiteiten. De website enschedeactief is hierbij belangrijk. Elke week wordt er een online flyer gemaakt. “We weten van elkaars activiteiten en proberen elkaar te ondersteunen’’, zegt Manon Huinink.
Net als in de vorige zomer speelt corona mee. “De opkomst vorig jaar was in de regel wel groter dan in andere jaren, maar het is ook afhankelijk van de activiteit en van de grilligheid van jongeren. Kinderen willen wel graag aan anderen vertellen dat ze iets leuks hebben gedaan.’’

Eén van de trekpleisters dit jaar is een stedelijk voetbalvoetbaltoernooi voor de jeugd van 14 tot en met 17 jaar, met voorrondes in de wijken op 28 juli en meer wedstrijden op 4 en 11 augustus. Sommige activiteiten zijn ‘s avonds of op zaterdag. Zo is er donderdagavond 15 juli korfbal bij EKC Nääs en op zaterdagochtend 17 juli Nijntje Bewegen bij gymvereniging Sportlust. De meeste activiteiten zijn gratis. Kleine bijdrages worden bijvoorbeeld gevraagd bij technische activiteiten waarbij materialen worden verbruikt.

voetbaltoernooi in de wijken

‘we hebben honderden activiteiten, zo gratis mogelijk’

door Hans Assink

Meer berichten