Het laminaat dat over een van de zonnepanelen ligt, vertoont niet-repareerbare beschadigingen.
Het laminaat dat over een van de zonnepanelen ligt, vertoont niet-repareerbare beschadigingen.

Donkere wolken boven Solar Team Twente

Darwin - Zonneauto RED E van Solar Team Twente is twee weken voor de start van de Bridgestone World Solar Challenge in Australië flink beschadigd geraakt. Het laminaat dat over een van de zonnepanelen ligt, vertoont niet-repareerbare beschadigingen.

Een grote tegenslag voor de studenten, die de afgelopen anderhalf jaar keihard werkten aan het ontwerpen en bouwen van deze zonneauto. De oorzaak wordt momenteel onderzocht. De beschadiging is van negatieve invloed op de prestaties tijdens de race. "We zijn ontzettend geschrokken. We hebben het afgelopen jaar met veel passie aan RED E gewerkt en dan krijgen we zo'n tegenslag. Ons zonnepaneel heeft de beste cellen die er zijn, maar door de beschadiging kunnen we niet meer het optimale uit die cellen halen", aldus elektrotechnicus Rob Kräwinkel.

De oorzaak van de schade aan de module is tot dusver onbekend. Een zonnepaneel bestaat uit verschillende modules van zonnecellen. De zonnecellen zijn ingepakt in een beschermend laminaat. Het laminaat zorgt tevens voor een hogere energieopbrengst. Het team onderzoekt de oorzaak van de schade. "Om te voorkomen dat de schade erger wordt, doen we er op het moment alles aan om erachter te komen hoe de module beschadigd is en wat de gevolgen ervan zijn", vertelt Kräwinkel.

Niks gemerkt

"We hebben al veel kilometers gemaakt met de zonneauto, zowel in Nederland als in Australië. Tijdens deze testen hebben we niks afwijkends gemerkt aan het zonnepaneel. Sterker nog, de testen gingen erg goed", vertelt Technisch Manager Sybren Wubs. "Een tegenslag als dit is voor ons totaal onverwacht zo 13 dagen voor de race en beïnvloedt de prestatie van de auto." 

Vertrouwen

Het team laat zich ondanks de tegenslag niet kennen en heeft vertrouwen in de zonneauto. "We hopen dat we snel duidelijkheid krijgen over de situatie. Tot die tijd gaan we door met de voorbereidingen zoals gepland. Morgen staat er een nieuwe testdag op de planning", aldus Sybren.

World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, de prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De challenge kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee in de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto's. 

Solar Team Twente

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Samen met meer dan 150 partners beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team gelooft in het motto "Challenge triggers innovation". Daarom neemt Solar Team Twente deel aan de Bridgestone World Solar Challenge. Enerzijds met het doel om de race te winnen en anderzijds om aandacht te creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Meer berichten