<p>Foto: Hans Assink</p>

Foto: Hans Assink

(Foto: Robert Hoetink)

Column Hans Assink: Bondscoach Jans

Na de zeperd tegen de Tsjechen heb ik het even helemaal gehad met het EK. En met de VAR. Waren ze tot nu toe aardig in vorm en hielden ze zich gedeisd, de VAR in Boedapest dacht er anders over. De handsbal van De Ligt was al bestraft met geel, niks aan de hand dus, maar ineens vond de VAR dat De Ligt er met rood af moest. Nou had ik op het terras niet het beste zicht, maar rood leek me toch een beetje overdreven. Ik heb geen Tsjech gezien die was doorgebroken, sterker, ik zag een overtreding op De Ligt, maar ja, dat zal wel de oranje bril zijn geweest. Geel, rood, oranje: het zijn nu eenmaal regenboogtijden.

Voordeeltje van de rode kaart was wel dat er vanzelf een einde kwam aan dat domme 5-3-2. Maar dan doet die bondscoach weer een verkeerde wissel. Kansloos gingen we eraf. Tegen de nummer 40 van de ranking. Hoogste tijd dus voor een nieuwe bondscoach. Die Frank de Boer heeft er een rommeltje van gemaakt. Eerst waren Strootman, Babel en Tete in zijn ogen toppers, maar hij nam ze niet mee naar het EK. Wout Weghorst werd lange tijd genegeerd, maar was ineens dé spits naast Depay die in zijn eentje meer ballen kwijtraakte dan de hele voorhoede van Vogido Zaterdag 4 bij elkaar in een heel seizoen.

En De Boer verloor ook al dik van Turkije in de WK-kwalificatie en hoe goed die zijn hebben we op het EK gezien… Frank de Boer mag een ‘functie elders’. Wat mij betreft gaat Ron Jans Oranje erbij doen. Ja ja, dat kan makkelijk. De trainer van onze efcee is nog wel de baas, maar is van plan meer als manager te gaan fungeren. Zijn assistenten, Andries Ulderink, Ivar van Dinteren en Jeffrey de Visscher, krijgen meer invloed en mogen vaker de trainingen leiden. Jans staat nog maar twee keer in de week voor de groep, heb ik begrepen. Tijd zat dus om Oranje erbij te doen! Menig deed niet voor niks al zogenaamd mee op het EK…

Hans Assink schrijft al jaren via Tekstbureau Piet (Passie In Elke Tekst). Sinds 2003 schrijft hij een column in Huis aan Huis. Bestel zijn boek ‘Kollum’ via assink@home.nl.. 

Meer berichten