De coureurs, van links naar rechts, zijn Mariska Bos, Arthur Kambartsumjan, Evert van der Hoek en Hidde de Vries.
De coureurs, van links naar rechts, zijn Mariska Bos, Arthur Kambartsumjan, Evert van der Hoek en Hidde de Vries. (Foto: Sam Langerak)

Dit viertal moet Solar Team Twente naar de winst rijden

Assen - Op het Assense TT Circuit stonden dinsdag 13 augustus vier teamleden trots naast zonneauto RED E. Mariska, Arthur, Evert en Hidde zijn de coureurs van Solar Team Twente (STT) en besturen in oktober de auto tijdens de Bridgestone World Solar Challenge. Daarnaast reed de zonneauto tussen de stortbuien door een aantal rondes op het circuit als training voor de kwalificatie die op 12 oktober in Darwin plaatsvindt.

Mariska Bos, Arthur Kambartsumjan, Evert van der Hoek en Hidde de Vries zijn de kersverse coureurs van Solar Team Twente. Zij mogen tijdens de race in oktober gezamenlijk ruim 3000 km afleggen door de Australische outback.

Dinsdag 13 augustus reed de zonneauto op het circuit van Assen om te oefenen voor de kwalificatie van de Bridgestone World Solar Challenge. Tijdens deze races op een circuit bij Darwin worden de startposities van de grote race bepaald.

De coureurs moeten in topvorm zijn tijdens het besturen van de zonneauto. Gedurende shifts van ruim drie uur, met temperaturen die kunnen oplopen tot 50 graden, moeten deze vier teamleden de zonneauto op de weg houden. Daarom trainen de teamleden al een paar maanden. De training bestaat uit een gevarieerd schema met dagelijkse buikspieroefeningen, trainingen in de sportschool, en zelfs trainingen met truien en jassen aan om aan de temperaturen in Australië te wennen.

Daarnaast moeten de coureurs stressbestendig zijn en duidelijk kunnen communiceren. En natuurlijk moeten de teamleden in de zonneauto passen. De chauffeurs zijn allemaal kleiner dan 1,80 meter.

Solar Team Twente bestaat uit 19 studenten van Saxion en Universiteit Twente. Naast de studenten bestaat het solarteam uit het sterke netwerk van meer dan 150 partners. Samen beoefent het solarteam topsport en bouwen zij de meest efficiënte zonneauto ter wereld. Het team heeft twee hoofddoelen: de race winnen (dat lukte in al die jaren nog nimmer) en aandacht creëren voor de mogelijkheden van zonne-energie.

Bridgestone World Solar Challenge

Op 13 oktober 2019 staat Solar Team Twente aan de start van de Bridgestone World Solar Challenge, dé prestigieuze race voor auto's die rijden op zonne-energie. Samen met meer dan vijftig andere internationale deelnemers rijdt het Twentse solarteam ruim 3000 kilometer dwars door de outback van Australië met zonneauto RED E. De race kent drie verschillende klassen. Solar Team Twente doet mee met de Challenger Class, de Formule 1 klasse voor zonneauto's.

Meer berichten