Jenne van der Velde (links) en Paul Snellink (rechts) zijn de beheerders van Helmerhoeknieuws. (foto: Anneke van der Velde)
Jenne van der Velde (links) en Paul Snellink (rechts) zijn de beheerders van Helmerhoeknieuws. (foto: Anneke van der Velde) (Foto: )

'Website ook tegen eenzaamheid'

door de redactie

Helmerhoeknieuws lanceert gloednieuwe site 'voor en door bewoners'

Om alle wijkbewoners te bereiken wordt de nieuwe website Helmerhoeknieuws gelanceerd. Het is een nieuwe tak aan het bestaande multimediale platform. De vrijwilligers die de facebookpagina en het youtubekanaal beheren, verzorgen ook deze nieuwe website.

Enschede - ''Vooral ouderen moeten vaak een drempel over om Facebook te gebruiken, terwijl het de bedoeling is dat Helmerhoeknieuws een belangrijke rol speelt bij het betrekken van ouderen'', zegt beheerder Paul Snellink. ''Ook de zorgen over de privacy van Facebook maakt dat er mensen zijn die er daarom afscheid van nemen en met Facebook kan weliswaar gemakkelijk ingespeeld worden op de actualiteit, het terugvinden van informatie kan echter lastig zijn.''

Wijkplatform

Daarom is er al met al voor gekozen om een nieuwe nieuwswebsite te ontwikkelen. Daarmee denken de beheerders dat meer bewoners bereikt kunnen worden. Mede-beheerder Paul Snellink: ''Deze website biedt nieuws over de Helmerhoek, biedt ruimte aan de verenigingen in de wijk, aan het wijkplatform, de fotogroep en de vaste columnisten. Ook de video's die Helmerhoeknieuws maakt zijn op de website te zien. Alle informatie over de wijk Helmerhoek op één plaats en er is ruimte voor nieuwe initiatieven. De website is bedoeld voor en door bewoners. Daarom kan men artikelen online schrijven of reageren. Er is ondersteuning beschikbaar voor het gebruik van deze elektronische krant voor bewoners die er niet of nog niet zo vertrouwd mee zijn. Voor hulp is een e-mail naar info@helmerhoeknieuws.nl voldoende, voor Facebook kun je je aanmelden bij Helmerhoeknieuws.''

Discussies

Twee jaar geleden zijn de beheerders Paul Snellink en Jenne van der Velde als vrijwilligers begonnen aan de facebookpagina 'Helmerhoeknieuws, voor en door bewoners'. Inmiddels heeft deze pagina bijna negentienhonderd leden, wordt goed bezocht en is nog steeds groeiende. Uit de reacties en discussies spreekt dat het voor velen een boeiend medium is volgens de initiatiefnemers.
De beheerders hebben na de start van de pagina verschillende wijkgebonden maatschappelijke initiatieven genomen. Zo hebben ze met subsidie van de provincie Overijssel een ouderenproject uitgevoerd, het 'noaberschapsproject'. De initiatieven hebben onder meer geleid tot een huiskamer in het wijkcentrum. Deze wordt inmiddels aangestuurd door Linda Ludwig. Ze heeft veel satellieten gelanceerd, zoals een repaircafé, een naaicafé en een computerlab. De fotogroep Helmerhoekers heeft zich bij dit initiatief aangesloten.
De huiskamer op vrijdagochtend wordt goed bezocht. Paul Snellink daarover: "Doordat wij door het noaberschapsproject werden geconfronteerd met de positie van ouderen en de eenzaamheid die je ook in onze wijk kunt aantreffen, voel ik mij nog meer gemotiveerd om eraan mee te werken dat bewoners die zich eenzaam voelen of er gewoon even uit willen, daarvoor de mogelijkheid hebben. Ik denk dat deze website daaraan kan meehelpen."

Een volgende stap van Snellink en Van der Velde was om videonieuws te maken en die op het Youtubekanaal Helmerhoeknieuws te plaatsen. Er zijn inmiddels veel video's over het reilen en zeilen in de wijk. Van der Velde: "Op die manier kunnen we bewoners met elkaar in verbinding brengen, doordat ze andere bewoners ook via video leren kennen. Zo zijn bijvoorbeeld de video's over een van de nieuwe huisartsen en over jongeren met een hobby of sport zeer goed bekeken." Deze video's staan op het youtubekanaal Helmerhoeknieuws en nu ook op de website Helmerhoeknieuws.

Een nieuwspagina kan veel voor een wijk betekenen, Paul Snellink daarover: "We krijgen veel reacties van de gebruikers van Helmerhoeknieuws en we zijn er heel blij mee dat we de erkenning van de kijkers van 1Twente gekregen hebben. Door onze bijdrage aan het programma 'Jij in de wijk' zijn we in 2017 tot wijkreporter van het jaar gekozen."

Bijenhoek

Het programma 'Jij in de wijk' maakt met enige regelmaat gebruik van het video-aanbod van de makers. Helmerhoeknieuws heeft recentelijk de publiciteit gedaan voor de natuurmarkt in de Bijenhoek in de wijk. Van der Velde: "In Helmerhoek is naar mijn idee een sterk natuurbewustzijn, de belangstelling was echt groot te noemen." Hij noemt vervolgens, de Helmerhoekse bijenhoning van twee imkers, het meel van Wissink's Möl in Usselo, het maken van insectenhotels, de informatie van IVN en Groen Verbindt, de sieraden Marjan Veldhausz en Miranda Arling, een speciale jamwagen en de producten van 't Helmgras. Ook het initiatief van de fotogroep Helmerhoekers om een fotoshoot te houden tijdens de natuurmarkt is aangeslagen evenals de kleine geitenstal van de kinderboerderij De Wesseler en de speel- en knutselmogelijkheden voor de kinderen, verzorgd door Willy Bruins. Het kindcentrum Helmerhoek verzorgde de koffie en thee, bij de statafels stonden de bewoners gezellig met elkaar te kletsen. ''Vanzelfsprekend was de natuurmarkt mogelijk omdat vrijwilligers zo'n mooie en veelzijdige tuin gemaakt hebben.''

Creativiteit

De website wordt de komende periode nadrukkelijk onder de aandacht van de bewoners van Helmerhoek gebracht. ''Naast de columnisten Wim Boers, Harm Katerberg en Paul Snellink is er volop ruimte voor de creativiteit van andere wijkbewoners'', aldus Van der Velde: ''Met de lancering van de website is een vervolgstap gezet in de versterking van noaberschap in Helmerhoek.''

De website is te vinden op

helmerhoeknieuws.nl

Meer berichten