Afbeelding
aangeboden door feenstra

Het belang van goede ventilatie

Algemeen

In de ene woning is ventilatie belangrijker dan de ander. Hoewel ventilatie in tijden van corona extra belangrijk wordt gevonden, is een goede ventilatie in woningen altijd van essentieel belang. Zeker wanneer je gebruik maakt van een open boiler of geiser is ventilatie erg belangrijk. Maar ook wanneer je hier geen gebruik van maakt is goede ventilatie aan te raden.

Waarom is ventilatie belangrijk?

Om gezond te leven is het van belang dat een woning gezonde lucht bevat. Hoewel je het misschien niet helemaal goed kan voorstellen is de lucht in veel woningen ongezonder dan buiten. Dit kan een gevolg zijn van slechte ventilatie. Een geschikte oplossing is daarom om regelmatig de lucht in het huis te verversen. Je kunt dit doen door regelmatig zelf het raam open te zetten, maar er zijn ook andere manieren die ervoor zorgen dat de lucht in huis vers blijft en constant wordt geventileerd. Dit kan bijvoorbeeld door een ventilatiesysteem aan te schaffen. 

Schimmel is een groot probleem in Nederland

Goede ventilatie is vooral van belang voor de gezondheid van de bewoners van een woning. In een woning kunnen schimmels ontstaan, wat kan leiden tot heftige gezondheidsklachten. Daar heeft uiteraard niemand baat bij. Tot de verbazing van velen kennen veel huurders en woningeigenaren in Nederland schimmelproblemen. Zo hadden in 2019 ruim 1,5 miljoen huizen last van schimmel blijkt uit een schatting van het RIVM. Het gaat hierbij vooral om huurhuizen die voor 1990 zijn gebouwd. De gezondheidsklachten als gevolg van schimmels en andere onhygiënische zaken in huis kunnen leiden tot hoofdpijn, hoesten, maar ook chronische verkoudheidsklachten, benauwdheid en slijmvorming. Goede ventilatie gaat dergelijke problemen tegen.

Hoe werkt ventilatie?

Ventilatie zorgt voor verversing van de lucht in woningen. Dit kan zoals eerder benoemd ook door het binnen laten van verse lucht via een raam waardoor de vervuilde lucht de woning tegelijkertijd kan verlaten. Echter is dit lastig te reguleren. Zeker wanneer een woning goed geïsoleerd is. Een goed geïsoleerde woning zorgt namelijk minder voor natuurlijke ventilatie (tocht). Eén van de doelen van een goed geïsoleerd huis is namelijk om zo min mogelijk kou binnen te laten om zo de energiekosten laag te houden. Door goede isolatie zal er dus weinig lucht binnen komen, wat ervoor zorgt dat vervuilde lucht ook minder snel een woning kan verlaten. Een oplossing voor dit probleem is het nemen van een ventilatiesysteem. Bij gemotoriseerde systemen wordt de vervuilde lucht afgevoerd. De aanvoer hiervan kan gereguleerd worden door temperatuur- en drukverschillen. De grootte van deze verschillen bepalen vervolgens hoeveel lucht er wordt ververst.

Reinigen is belangrijk

Een belangrijk punt bij het gebruik van een ventilatiesysteem is reiniging. Ventilatiesystemen kunnen namelijk vervuild raken. Een mogelijk gevolg hiervan is dat het systeem niet meer naar behoren werkt. Dit kan ervoor zorgen dat de luchtkwaliteit in de woning verslechterd waardoor gezondheidsklachten bij u en uw huisgenoten kunnen optreden. Om dit te voorkomen en een gezond binnenklimaat te stimuleren wordt er aangeraden om iedere 6 jaar een eenmalige reiniging uit te voeren. Dit kan je bijvoorbeeld door een onderhoudsbedrijf zoals Feenstra laten doen, die gespecialiseerd zijn in het onderhouden en reinigen van ventilatiesystemen. Daarnaast is het aan te raden om ook iedere 2 jaar de ventilatie box te reinigen.

Afbeelding
Gabbiano: stijlvol én met oog voor kwaliteit! 2 dec., 09:55
Afbeelding
UNI10 Edelsmid heeft ruime selectie sieraden 2 dec., 07:58
Afbeelding
Disgraced in het Wilminktheater 1 dec., 14:48
Afbeelding
Lisa geeft ruim 2000 oliebollen weg 1 dec., 11:20
Afbeelding
Nieuwe app Rekord.life Enschedese platenzaken 1 dec., 09:33
Afbeelding
Heel Bijzonder wint mooie horecaprijs 1 dec., 08:47
Afbeelding
Beeldenroute eerbetoon aan Cees Willemsen 1 dec., 07:56
Afbeelding
Overdagkoor zoekt lage stemmen 30 nov., 14:54