Afbeelding
Foto: simone de blouw
aangeboden door tt-engineering.nl

Kennis delen, of toch maar niet?

Algemeen

De technische sector in Nederland kan als traditioneel worden bestempeld. Organisaties houden hun kennis bij zich, waarbij men erop is gespitst dat niets in handen van de concurrentie komt. TT-Engineering, een engineeringsbureau met al meer dertig jaar ervaring in de werktuigbouw, gelooft in het delen van kennis. “Wij pakken het anders aan.”

Er is een schat aan kennis in de Nederlandse technische industrie. “Het is alleen zonde als dit onbenut blijft”, vertelt Karen Mendes Visscher. Zij is verantwoordelijk voor de marketing en communicatie van TT-Engineering. “Als we meer kennis zouden delen met elkaar, kan Nederland echte stappen zetten op het gebied van technische innovatie. Er is helemaal niets mis mee dat wij een traditionele branche zijn. Alleen werkt dat soms remmend op innovatie, omdat veel kennis doorgaans binnenshuis wordt gehouden.”

Not-invented-here

De engineers van TT-Engineering doen bij elk nieuw project veel kennis op. Er is voor een ingenieur weinig mooiers dan een oplossing creëren voor iets dat onoplosbaar leek. Maar de echte kers op de taart is toch wanneer uitdagingen kunnen worden opgelost, doordat kennis samenkomt en in samenwerking wordt doorontwikkeld. “Door kennis te delen, leer je van elkaar en kun je elkaar veel beter aanvullen”, weet Karen. “Dit kenmerkt de manier waarop TT-Engineering samenwerkt met andere partijen. Kijk bijvoorbeeld naar de verpakkingsindustrie. De behoefte aan verduurzaming heeft daar de afgelopen paar jaar tot mooie innovaties geleid. Alleen worden de oplossingen wat dat betreft niet met de hele keten gedeeld. Er heerst nog altijd een beetje het ‘not-invented-here-syndrome’. Met als gevolg dat de recycling-branche los van de verpakkingsindustrie zijn eigen oplossingen moet verzinnen om die duurzamere verpakkingen beter te kunnen recyclen. Je creëert veel sneller en effectiever lange termijnoplossingen als beide industrieën hun kennis zouden bundelen.” 

Concurrentiepositie

Natuurlijk is het niet de bedoeling om maar in het wilde weg alle kennis met elkaar uit te wisselen. Kennisdeling binnen de eigen branche ligt niet voor niets zo gevoelig. Karen vertelt: “Als onze engineers voor een opdrachtgever in bijvoorbeeld de automotive industrie een oplossing voor een specifiek probleem hebben ontwikkeld, geldt daarvoor doorgaans geheimhouding. Logisch! De opdrachtgever wil een eventuele voorsprong op de concurrentie beschermen.” Ze benadrukt dat TT-Engineering oplossingen die onder dergelijke geheimhouding vallen uiteraard niet deelt met andere opdrachtgevers. “Dat is anders wanneer het gaat over algemene zaken als materiaalkennis of toepassingen van bepaalde systemen. Als een techniek uit de food machinery aansluit bij een project in de scheepsbouw of de aerospace, doen wij branche-overschrijdend aan kennisdeling. Dit schaadt niemands concurrentiepositie, integendeel.”

Twee weten meer dan één

De engineers van TT-Engineering worden vaak ingehuurd om een zekere vorm van tunnelvisie binnen een organisatie te doorbreken. “Zij sluiten dan als ‘buitenstaander’ aan bij een bestaand team”, vertelt Karen. Juist de frisse blik van een buitenstaander is welkom. Wij brengen dan technische expertise met ons mee die misschien niet voorhanden is bij de klant. Het mooie is dat de aanvankelijke terughoudendheid vaak verdwijnt wanneer wij uitleggen dat kennisdelen echt iets oplevert. Twee weten nu eenmaal meer dan één. Zeker wanneer dit branches overschrijdt, kan het enorm krachtig zijn.” 

TT-Engineering draagt graag bij aan de ontwikkeling van de Nederlandse technische industrie. Kennis maken met diverse branches en opdrachtgevers, wordt in een goede samenwerking omgezet naar kennis delen. Zo kunnen er, vaker dan nu het geval, grote stappen worden gezet op het gebied van innovatie.

Isabel Merbis met haar prijs.
Award voor Isabel 11 uur geleden
Daan Rots in actie tegen Excelsior. (Foto: Bas Everhard)
FC Twente bijna zeker van groepsfase Europa League 13 uur geleden
Afbeelding
De mening van Enschede: Dronebasis op Twente Airport? 17 uur geleden
Karin de Vries, Joke Voogd en Inge van Erkelens (drietal in hesje) met enkele deelnemers aan de wandeling. .
Meer leren over planten in de natuur 22 apr, 10:28
Duitse belangstelling voor het Enschedese crematorium.
Duitse belangstelling voor crematorium Usselo 21 apr, 12:30
Afbeelding
Nog enkele kaarten voor In Het Volkspark Festival 21 apr, 10:21
Jelle Snippe bereidt zich voor op het EK.
Snippe blij met steun Reggeborgh 20 apr, 14:24
Afbeelding
Van bultjes naar babyhuid 20 apr, 09:02