Foto: Franklin Veldhuis

Bert Jannink geeft antwoord

Beste Bert Jannink,
Een paar weken geleden heb ik mijn baan bij werkgever X opgezegd. Ik wil namelijk zelf een zaak beginnen als ZZP'er. Nu ontving ik onlangs een brief van mijn vorige baas, waarin hij mij waarschuwt om niet werkzaam te gaan worden in zijn branche. Waarom? Omdat ik, toen ik nog in loondienst bij hem werkte, diverse prettige contacten heb opgebouwd met sommige van zijn klanten. En nu is mijn baas bang dat ik die klanten bij hem weg kaap. Ik heb destijds geen concurrentiebeding gesloten, zodat ik denk dat hem dat niks aangaat. Is het inderdaad zo dat mijn vorige baas mij iets kan maken als ik in zee zou gaan met één van zijn klanten?

Mijn antwoord op uw vraag is een tikkeltje genuanceerd. Sinds 1 juli 2015 mag er in arbeidsovereenkomsten die voor een bepaalde tijd zijn aangegaan geen concurrentiebeding meer worden opgenomen. Tenzij in het betreffende beding de werkgever schriftelijk motiveert dat dit beding voor die werkgever noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen. Nu kan ik natuurlijk op afstand niet beoordelen of dit soort zwaarwegende belangen een rol spelen bij uw vroegere baas.

Maar vergist u zich niet. Want ook al is er geen concurrentiebeding afgesproken dan is het toch vaste rechtspraak dat u schadeplichtig kunt zijn indien en voor zover U als voormalige werknemer gebruikt maakt van kennis en gegevens van klanten waarmee u stelselmatig en in belangrijke mate het handelsdebiet van de voormalige werkgever afbreekt. Met andere woorden: als u een klant van uw vroegere baas, van wie diens bedrijf economisch grotendeels afhankelijk is, stelselmatig naar u toe lokt, dan breekt u het handelsdebiet van hem af en dan pleegt u gewoon een onrechtmatige daad. En wie weet kan die vorige baas dit feit tijdens een juridische procedure bewijzen of zeer aannemelijk maken. En dan gaat het u mogelijk geld kosten. Dus: kijk uit.

In deze rubriek beantwoordt Bert Jannink regelmatig vragen van lezers. Ook een vraag of reageren op dit stukje? Stuur een mail naar: bertjannink@outlook.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden