Het onderzoek dat Carly Janssen deed draagt bij aan het betaalbaar houden van de zorg. Vorige week promoveerde ze op haar proefschrift.
Het onderzoek dat Carly Janssen deed draagt bij aan het betaalbaar houden van de zorg. Vorige week promoveerde ze op haar proefschrift. (Foto: PR)

Alternatief geneesmiddel jicht blijkt effectief en goedkoper

Enschede - Er blijkt een goed werkend alternatief te zijn voor het dure geneesmiddel dat normaal wordt voorgeschreven bij jicht. Dat blijkt uit onderzoek dat Carly Janssen heeft uitgevoerd in samenwerking met de afdeling Reumatologie van MST. Op 11 juli promoveerde ze op haar proefschrift aan het Technisch Medisch Centrum van de UT.

Jicht is een veelvoorkomende ziekte die tot ernstige pijnaanvallen en uiteindelijk blijvende beperkingen kan leiden. Ongeveer 170.000 mensen hebben jicht. Hoewel de meeste patiënten behandeld kunnen worden met traditionele en relatief goedkope medicijnen, zijn deze voor ongeveer 10% van de patiënten niet geschikt. Voor deze groep zou een alternatief middel een uitkomst zijn.

Met subsidie van ZonMw onderzocht Carly Janssen het geneesmiddel anakinra (Kineret®) voor de behandeling van jicht. De aanleiding voor het onderzoek was dat voor de behandeling van patiënten met gecompliceerde jicht het middel canakinumab (ILARIS®), een remmer van het ontstekingseiwit IL-1, wordt voorgeschreven en vergoed. Dat is een effectief middel, maar ook erg duur. De kosten van canakinumab kunnen oplopen tot ruim 150.000 euro per patiënt per jaar. Een goedkoper alternatief blijkt anakinra te zijn, daarvan zijn de kosten ongeveer 10.000 euro.

In het onderzoek is een vergelijking gemaakt tussen anakinra en de gebruikelijke jichtbehandelingen gemaakt. Het onderzoek toonde aan dat de goedkopere IL-1 blokker minstens even goed werkt als de gebruikelijke behandeling. Naar aanleiding van het onderzoek heeft Zorginstituut Nederland besloten dat anakinra, hoewel het door de fabrikant niet geregistreerd is voor de behandeling van jicht, gebruikt mag worden. Ook wordt dit medicijn vergoed.

De resultaten van het onderzoek zijn niet alleen van belang voor jichtpatiënten, maar tonen ook aan dat het Nederlandse beleid om kritisch te blijven ten aanzien van de prijzen van dure geneesmiddelen en desnoods zelf onderzoek te doen vruchten afwerpt. Dit soort onderzoeken dragen bij aan het betaalbaar houden van de zorg.

Meer berichten