Foto: MST

MST: 'Keurmerken duur en niet meer onderscheidend'

Enschede - Ooit hadden ze zin, de groene vinkjes, gouden smileys en roze lintjes die ziekenhuizen konden verwerven om daarmee aan te tonen dat ze een bepaald niveau van zorgen wisten te halen. Nu elk ziekenhuis ze echter heeft, heeft MST besloten hiermee te stoppen. 

"Ze zijn niet onderscheidend meer en brengen kosten en extra administratie met zich mee. Vandaar ons besluit", aldus een woordvoerder. De keurmerken die door de patiëntenverenigingen worden toegekend, hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan het verbeteren van de kwaliteit van zorg door het centraal stellen van het patiëntenperspectief. Tegenwoordig zijn ze veel minder relevant, omdat bijna alle keurmerken behaald zijn door de ziekenhuizen. Die kwaliteit die gevraagd wordt, is daarmee altijd op orde en het onderscheidend vermogen is verminderd.

Om juist de waarde van de zorg voor de patiënt inzichtelijk te maken en te verbeteren, richt MST zich steeds meer op het meten van zorguitkomsten. "Dat doen we in nauwe samenwerking met de Santeon ziekenhuizen. Een voorbeeld is het gezamenlijke Value Based Health-Care programma, waarin uitkomsten van de ziekenhuizen vergeleken worden om de zorg te verbeteren."

MST wil met het afschaffen van de keurmerken ook de administratielast omlaag brengen. Het verlagen van het aantal keurmerken past binnen het NVZ-programma 'Minder regels, minder administratie'. Dit is specifiek bedoeld om de regeldruk en administratielast voor artsen en verpleegkundigen te verminderen. De doelstelling van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) is dat het aantal keurmerken wordt verminderd. Daarnaast hebben ook de Santeon ziekenhuizen afgesproken dat op 31 december 2019 het aantal keurmerken binnen de medisch-specialistische zorg met 50 procent is afgenomen.

MST stopt met Groen vinkje darmkanker, Groen vinkje voor bloed- en lymfekanker, Groen vinkje voor prostaatkanker, Groen vinkje voor stomazorg, Roze lintje Neokeurmerk, Gouden Smiley Zorg voor borstvoeding, Vaatkeurmerk, Spataderkeurmerk en Sterren voor Apneuzorg

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden