Foto: PR

Haperende mechaniek kost studenten Solar Boat Twente podiumplaats

Monaco - Studententeam Solar Boat Twente is dit weekend als vijfde geëindigd tijdens de Monaco Solar & Electric Boat Challenge, het officieuze wereldkampioenschap voor zonneboten in Monaco. Het team van veertien studenten was sinds september bezig om de meest efficiënte draagvleugelboot op zonne-energie te bouwen.

Elke race kwam Solar Boat Twente een stukje dichterbij het podium. De duurrace op vrijdag ging wat stug; hier werd een vijfde plek behaald. Door een haperende mechaniek in de draagvleugels hing de boot constant schuin, wat resulteerde in een lagere gemiddelde snelheid.

"Op papier hebben we heel goede kansen. Het is teleurstellend dat het niet helemaal uitpakte zoals gedacht", aldus technisch manager Rob van Zee. Zaterdag ging het beter: een vierde plaats bij de slalom en een derde plaats bij de afvalrace.

Teamlid Daniëlle Kruijver: "Eigenlijk had het wereldkampioenschap twee dagen langer moeten duren. Dan hadden we de stijgende trend kunnen doorzetten." Grote blijdschap was er toen het team de prijs won voor beste techtalk. Een van de doelen van Solar Boat Twente is de opgedane kennis en innovaties die het team dit jaar heeft gerealiseerd te delen met de buitenwereld. "Afgelopen jaar heeft de focus te veel gelegen op innovatie en toch te weinig bij optimalisatie", is het team van mening.

Na de zomer mag een nieuw team aan de slag met het bouwen van een nieuwe zonneboot. ''De opgedane kennis van afgelopen jaar wordt overgedragen, zodat beter onderbouwde keuzes gemaakt kunnen worden. We gaan er voor zorgen dat de nieuwe teamleden goed ondersteund worden'', aldus Rob van Zee. De boot is inmiddels terug in Twente. In september wordt de laatste race gevaren in Dordrecht.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden