Museumfabriek en Rijksmuseum vieren voorjaarsvakantie

Algemeen

Van 15 t/m 23 februari vieren Rijksmuseum Twenthe en De Museumfabriek in Enschede de voorjaarsvakantie. De Museumfabriek staat deze week in het teken van het thema stoom! En in Rijksmuseum Twenthe staan natuurlijk Picasso & Matisse op het programma. In De Museumfabriek leer je deze voorjaarsvakantie wat stoom is, hoe het kan worden gebruikt als aandrijving en hoe de uitvinding van de stoommachine de wereld in de negentiende eeuw op z’n kop zette.

Rijksmuseum Twenthe organiseert workshops voor jong en oud waarin je leert tekenen als Picasso of knippen als Matisse. De musea kunnen heel voordelig bezocht worden met een Familiejaarkaart. Voor maar € 24,00 geeft deze kaart toegang voor 2 volwassenen en drie kinderen in 2020 aan zowel Rijksmuseum Twenthe als de Museumfabriek.

Programma in De Museumfabriek
Er is zó veel te doen in De Museumfabriek dat je tijdens een bezoek genoeg stoom kunt afblazen.

Iedere dag van 12:00 - 16:00 uur - Kenner Piet vertelt over de machines in de prachtige stoomkelder van De Museumfabriek, en waarom deze zo belangrijk waren tijdens de textielindustrie. Ook geeft hij echte stoom-demonstraties!

Zaterdag 15 en zondag 16 februari - Twee enorme, werkende stoommachines worden gedemonstreerd op het voorplein van De Museumfabriek. Deze indrukwekkende machines zijn naar origineel voorbeeld nagebouwd door de firma Gerwers uit Tilligte.

Maandag 17 tot zondag 23 februari - De stoommachines van de firma Gerwers staan tentoongesteld in De Museumfabriek. Van zó dichtbij zag je een stoommachine nog nooit…

Maandag 17 tot zaterdag 22 februari - Maar, er is nog meer. Er rijdt buiten het museum een stoomtrein rond - en jij mag mee! Stap in en maak een ritje op de locomotief.

Maandag 17 tot zaterdag 22 februari - Nog niet genoeg van de stoomtrein? In het museum rijdt een miniatuur-trein rond. Deze trein is gebouwd door de Modelbouw Vereniging Twente. De bouwers geven graag uitleg. Ook gaan zij ‘live’ aan de slag met het monteren van stoommachientjes en geven hiermee demonstraties.

Iedere dag van 11:00 - 17:00 uur - De Museumfabriek is een museum waar je vooral ook zélf aan de slag gaat. In de Makerspace bouw je de hele voorjaarsvakantie jouw eigen stoommachine: een pop-pop-stoomboot! Lukt het jou om een stoomboot te maken die echt door het water vaart?

Iedere dag van 11:00 - 17:00 uur - En ben je benieuwd hoe een fabriek vol stoommachines er vroeger uit zag? Bekijk dan de pas gerestaureerde maquette van de Jannink-fabriek in de Wunderkammer ‘IJzeren Eeuw’.

Er wordt geen extra toeslag gevraagd voor dit programma.

Programma in Rijksmuseum Twenthe

Dinsdag 18 en donderdag 20 febuari 14.00 - 15.30 uur - Workshop Tekenen als Picasso & Matisse
Kosten voor de workshop € 5,00 (excl. entree) reserveren via site, max. 15 deelnemers.

Woensdag 19 febuari 14.00 - 15.30 uur - Workshop Knippen als Matisse
Kosten voor de workshop € 5,00 (excl. entree) reserveren via site, max. 15 deelnemers.

Meer info op rijksmuseumtwenthe.nl of demuseumfabriek.nl

!
Afbeelding
Nederlander laat erfgoed links liggen 10 aug, 10:20
Afbeelding
Nieuwe films en een openluchtfilm bij Concordia 10 aug, 10:17
Afbeelding
De diensten van de notaris: veel zekerheid voor weinig geld 9 aug, 14:01
Afbeelding
Italiaanse films Supereroi en Mamma Rosa bij Concordia 5 aug, 16:24
Afbeelding
Sirach Cooiman gaat naar Papendal 5 aug, 16:23
Afbeelding
Luister in de tuin van St. Jacobuskerk naar laatste concert uit Zomer Carillon Concertserie 4 aug, 18:02
Afbeelding
Roeien voor beginners bij Thyro 4 aug, 16:57
Afbeelding
Seizoenstart FC Twente in Nijmegen 4 aug, 16:56