Vijfentwintig vmbo-leerlingen van Bonhoeffer College locatie Wethouder Beversstraat kregen dinsdag 2 juli les in reanimeren.
Vijfentwintig vmbo-leerlingen van Bonhoeffer College locatie Wethouder Beversstraat kregen dinsdag 2 juli les in reanimeren. (Foto: pr)

Bonhoefferlocatie wil alle leerlingen leren reanimeren

Enschede - Vijfentwintig vmbo-leerlingen van Bonhoeffer College locatie Wethouder Beversstraat kregen dinsdag 2 juli les in reanimeren en hoe zij een AED moeten gebruiken. De cursus is één van de twee prijzen van het Rode Kruis, die de school onlangs heeft gewonnen. Zo krijgt de school ook een AED met een servicecontract voor vijf jaar. De leerlingen krijgen na het volgen van de reanimatiecursus een certificaat.

Ook mag de Wethouder Beversstraat zes docenten laten opleiden tot reanimatiedocent. Na het voltooien van de opleiding zijn deze docenten bevoegd om leerlingen de cursus 'Reanimatie scholen' te geven. Per schooljaar zullen zij minimaal honderd leerlingen opleiden. Om de reanimatiecursus te geven, zijn reanimatiepoppen en AED-trainingsapparaten nodig. Ook deze krijgt de school kosteloos van het Rode Kruis.

Aad Veldboer, locatiedirecteur a.i. van Bonhoeffer College locatie Wethouder Beversstraat, is blij met de gewonnen prijzen: "Door dit soort lessen op school te organiseren, kunnen we onze leerlingen beter voorbereiden op een noodsituatie. Op zulke momenten telt iedere minuut en is directe actie nodig. Onze leerlingen kunnen dan het verschil maken, omdat zij weten wat ze moeten doen. Ze doen nuttige kennis op, waar ze de rest van hun leven iets aan hebben én waarmee ze anderen kunnen helpen. Ons doel voor volgend schooljaar is om al onze vierdejaarsleerlingen een training reanimatie te laten volgen."

In Nederland krijgen elke dag 35 mensen buiten het ziekenhuis een hartstilstand. Reanimatie door omstanders verdubbelt de kans op overleving, zeker wanneer hiermee snel wordt gestart. Daarom is tijdens '3FM Serious Request: Lifeline' geld ingezameld voor het Rode Kruis-thema 'reanimatie en AED's in Nederland'.

De opbrengst van het evenement wordt besteed aan gratis reanimatiecursussen en AED's op bijvoorbeeld scholen en in buurthuizen en aan het opleiden van reanimatiedocenten in het onderwijs. Scholen in het voortgezet onderwijs konden een aanvraag indienen om kans te maken op een gratis reanimatiecursus voor scholieren en een AED, of om hun leraren te laten opleiden tot reanimatiedocent voor hun school.

Dat deden ze in Enschede ook. En met succes.

Meer berichten