Hopen op zondag vol zon in Buurse tijdens eerste landelijke Zonnekijkdag


Jilles Eindhoven: "Rechtstreeks door een telescoop in de zon kijken, kan natuurlijk niet, maar door het beeld te projecteren op een stuk papier krijg je ook een mooi beeld."
Jilles Eindhoven: "Rechtstreeks door een telescoop in de zon kijken, kan natuurlijk niet, maar door het beeld te projecteren op een stuk papier krijg je ook een mooi beeld." (Foto's: Franklin Veldhuis)

Hopen op zondag vol zon in Buurse tijdens eerste landelijke Zonnekijkdag

Buurse/Enschede - Jarenlang deed Jilles Eindhoven met z'n sterrenwacht mee aan de landelijke Sterrenkijkdag in oktober, sinds een paar jaar staat hij met z'n kijkers in het Buurserzand tijdens de Nacht van Nacht en komende zondag blijkt of zijn verhaal het daglicht ook kan verdragen. Dan doet hij mee aan de eerste landelijke Zonnekijkdag. Iedereen is vanaf 11.30 uur welkom aan de Oude Buurserdijk 2 tussen Buurse en Enschede. De Coenraad ter Kuile Sterrenwacht in de Museumfabriek (voorheen TwentseWelle) in Roombeek in Enschede doet ook mee aan de Zonnekijkdag.

Of je nou 's nachts omhoog kijkt of overdag, een ding wil je in elk geval niet: een bewolkte hemel. "Bij zonnig weer kun je hier met diverse instrumenten veilig naar de zon kijken. Rechtstreeks door een telescoop in de zon kijken, kan natuurlijk niet, maar door het beeld te projecteren op een stuk papier krijg je ook een mooi beeld. Met een beetje geluk zijn er dan zonnevlekken waar te nemen."

Verder zal de Buursernaar laten zien dat een zonnepaneel echt vermogen levert door er een motor op te laten lopen. Maar ook dan moet eventuele bewolking niet te hardnekkig zijn.

'Alles draait om de zon'

Eindhoven wil zondag graag zoveel mogelijk vertellen over onze belangrijkste ster. "Alles draait letterlijk en figuurlijk om de zon, maar veel mensen weten er maar weinig van af. Daarom is deze Zonnekijkdag ook zo leuk. Je leert in korte tijd heel veel over dit hemellichaam. Over de energie, over de gevaren van UV-straling en over de zon in relatie tot andere sterren. Wist je dat de zon hier op 8 lichtminuten vandaan staat en dat de volgende ster zich op een afstand van 4,25 lichtjaren bevindt?"

Instrumentenmakers School

Jilles Eindhoven (74) werkte veertig jaar aan de ontwikkeling van optische instrumenten en lasertechniek op de Universiteit Twente. Hij kreeg zijn opleiding aan de Leidse Instrumentenmakers School. Tien jaar geleden ging hij met pensioen, maar in de decennia daaraan voorafgaand bouwde hij al aan z'n indrukwekkende verzameling instrumenten.

Schappelijk prijsje

In z'n werkplaats zijn ze nu te zien - als je tenminste door de rommel heen kunt kijken: "Bij elke reorganisatie van de UT werd mijn werkruimte ietsje kleiner en werd mij gevraagd apparaten over te nemen voor een schappelijk prijsje. Zo kwam ik in het bezit van bijvoorbeeld dit apparaat waarmee lenzen en spiegels van een coating worden voorzien. Is tientallen jaren oud, maar doet het nog altijd."

Lang opblijven

De boerenzoon uit Zevenhuizen bij Rotterdam hoopt zondag veel mensen te verwelkomen. Toch moet het ook niet té druk worden. "Tijdens de laatste Nacht van de Nacht stonden de mensen in de rij voor mijn kijkers. Dan kun je ze nauwelijks iets leren over de sterren en de maan. Als mensen echt meer willen weten, nodig ik ze uit om een keer hier te komen kijken. Naar de maan bijvoorbeeld. Die is het mooist in het eerste kwartier. Bij een volle maan zijn de schaduwen van de bergketens en kraters niet zo duidelijk zichtbaar, maar als de maan aan het wassen of aan het afnemen is wel. Je kunt ook tijdens het laatste kwartier kijken, maar voor kinderen is het eerste kwartier praktischer: dan is de maan vaak vroeg in de avond te zien. Voor een mooie maan in het laatste kwartier moet je lang opblijven. Dat vinden de ouders vaak geen goed idee."

Ook in Enschede

De Coenraad ter Kuile Sterrenwacht in de Museumfabriek (voorheen TwentseWelle) in Roombeek in Enschede doet ook mee aan de Zonnekijkdag. De sterrenwacht beschikt sinds kort over een speciale telescoop, waarmee je de zon kunt zien zoals je die niet eerder zag. De kijker staat buiten bij het museum opgesteld van 12.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden