( )

Vaccinatie zeventienhonderd jongeren tegen 'meningokokken'

Enschede - De Enschedese jeugd geboren in 2003 en 2005 heeft een uitnodiging ontvangen voor een vaccinatie tegen meningokokkenziekte op donderdag 16 mei in de Diekmanhal.

Iets meer dan zeventienhonderd jongeren zijn die dag tussen 15 en 20 uur welkom in de hal. Op donderdag 20 juni is er nog een vaccinatiesessie in Enschede. Hiervoor ontvangt een zelfde aantal jongeren een uitnodiging.

De reden voor deze extra vaccinatie is een toenemend aantal besmettingen met meningokokkentype W sinds 2015. Eerder ontvingen alle jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 al een uitnodiging voor de prik tegen meningokokkenziekte.

Meningokokkenziekte is een ziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie, de meningokok. De bacterie verspreidt zich door de lucht via druppeltjes vocht die vrijkomen bij hoesten, niezen of zoenen. Bij gezonde mensen veroorzaakt de bacterie meestal geen ziekteverschijnselen. In zeldzame gevallen kan de bacterie in het zenuwstelsel komen en hersenvliesontsteking veroorzaken.

De keuze om jongeren te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen jongeren in belangrijke mate bij aan de verspreiding. Verwacht wordt dat vaccinatie van jongeren leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meer berichten