Vanwege de taalbarrière was het voor Olga Karageorgiou lastig contacten leggen. Inmiddels spreekt ze bijna vloeiend Nederlands en wil ze naar de Pabo om basisschoollerares te worden.
Vanwege de taalbarrière was het voor Olga Karageorgiou lastig contacten leggen. Inmiddels spreekt ze bijna vloeiend Nederlands en wil ze naar de Pabo om basisschoollerares te worden. (Foto: Flory Timmer)

'Taallessen nemen alleen is niet genoeg'

Enschede - Zeker twintigduizend Enschedeërs beheersen de Nederlandse taal niet of nauwelijks. Dat is verontrustend, omdat taal zoveel meer is dan een brief kunnen lezen of een gesprek kunnen voeren. Als je de taal goed beheerst, doe je letterlijk mee in de maatschappij. Dat is ook wat het Huis voor Taal & Meedoen beoogt. Dit tijdens werkdagen geopende loket in de Centrale Bibliotheek helpt iedereen met vragen over taal op weg. Mensen die geholpen willen worden én mensen die willen helpen. Donderdag 11 april werd het officiëel geopend. door Franklin Veldhuis

De Griekse Olga Karageorgiou kwam enkele jaren geleden naar Nederland vanwege de liefde. Vanwege de taalbarrière was het lastig contacten leggen. Inmiddels spreekt ze bijna vloeiend Nederlands dankzij onder meer het Taalmaatjes-project van M-Pact, één van de partners binnen het 'Huis', en geeft ze zélf Nederlandse les aan vrouwen die net hier zijn. Ze lacht: "En ik wil volgend jaar beginnen aan de Pabo, zodat ik Nederlandse kinderen kan helpen bij het leren van de taal."

Zelfredzaam

Het gemis aan basisvaardigheden bij mensen heeft grote gevolgen. Wanneer je informatie niet goed begrijpt, is de kans groot dat je minder zelfredzaam bent. Hazem, deelnemer van Doe Mee in Enschede bij M-Pact, omschrijft het als volgt: "Meedoen helpt mij om me thuis te voelen en wie zich thuis voelt, voelt zich veilig. Wie zich veilig voelt, wordt actief en wie actief is, integreert."

'We doen iets niet goed'

Lily Hartmans, sociaal ondernemer bij M-Pact, vertelt hoe het Huis voor Taal & Meedoen tot stand kwam: "Zes jaar geleden ging het Taalpunt in de bieb van start. Dat was twee dagdelen per week geopend. In feite is het Huis voor Taal & Meedoen een uitbreiding hiervan. Acht partners hebben zich verenigd, zodat er van maandag tot en met vrijdag van tien tot vijf iemand aanwezig is om vragen te beantwoorden en te adviseren over taal en meedoen. En die noodzaak is er absoluut. Een zesde van alle Enschedeërs beheerst het Nederlands niet of nauwelijks. En dat percentage groeit nog steeds, dus we doen iets niet goed met z'n allen."

Schaamte

Wethouder Arjan Kampman weet dat een groot deel van het probleem te maken heeft met schaamte: "In mijn tijd als voorzitter van een voetbalclub had ik een keer te maken met een vrijwilliger die iets moest lezen, maar dat niet kon, omdat hij z'n bril niet bij zich had. Dat bleek een smoesje te zijn; de man kon niet lezen. Daarmee begint het al." Volgens Kampman moet het taboe van laaggeletterdheid af.

De sprekers tijdens de opening in de bieb benadrukken dat een cursus Nederlands alleen niet de oplossing is: "Mensen moeten er dingen naast gaan doen. Vrijwilligerswerk bijvoorbeeld of iets leuks ondernemen met anderen. Allemaal om de taal te leren en actief te worden in de maatschappij."

Rekenen 

Niet alleen laaggeletterdheid wordt bij de kop gepakt, ook mensen met een gebrek aan digitale en rekenvaardigheden kunnen in de bieb terecht. Sanne Klaassen, coördinator van het Taalproject van Alifa, één van de partners: "Mensen met vragen op dat gebied kunnen we nu al wel doorverwijzen, maar op termijn moeten er ook partijen die op dat vlak deskundig zijn aanschuiven. Je merkt dat het in deze maatschappij steeds belangrijker wordt met de computer overweg te kunnen. Bij gebrek aan die vaardigheden kun je ook in een sociaal isolement raken. Daar haken we ook op in."

Wie zijn de partners?

In het Huis voor Taal & Meedoen kun je op werkdagen zonder afspraak terecht tussen 10 en 17 uur. De partners zijn Stichting Lezen & Schrijven, Leren en Werken Twente, ROC van Twente, Alifa, Power, Openbare Bibliotheek Enschede, M-Pact en de Gemeente Enschede. Meer info: www.m-pact.nl/taalsamenwerking

Meer berichten