Astronaut André Kuipers heeft afgelopen vrijdag de patiënten en medewerkers van Roessingh, Centrum voor Revalidatie verteld over zijn bijzondere ervaringen tijdens zijn verblijf van 193 dagen in de ruimte.
Astronaut André Kuipers heeft afgelopen vrijdag de patiënten en medewerkers van Roessingh, Centrum voor Revalidatie verteld over zijn bijzondere ervaringen tijdens zijn verblijf van 193 dagen in de ruimte. (Foto: Roessingh)

Revalidant Cees van Kreij geeft Roessingh lezingen André Kuipers cadeau

Enschede - Astronaut André Kuipers heeft afgelopen vrijdag de patiënten en medewerkers van Roessingh, Centrum voor Revalidatie verteld over zijn bijzondere ervaringen tijdens zijn verblijf van 193 dagen in de ruimte.

Op persoonlijke uitnodiging van Cees van Kreij gaf Kuipers deze twee lezingen. Deze ochtend was een bijzondere opsteker voor alle mensen in het Roessingh, die keihard aan hun eigen revalidatie werken en alle medewerkers die hen daarin bijstaan. Door patiënten en betrokken hulpverleners uit te nodigen toont Cees van Kreij zijn waardering aan iedereen die hem steunt bij zijn revalidatie. Achterhoeker Van Kreij liep in mei 2018 een hoge dwarslaesie op bij een ongelukkige val van zijn mountainbike.

Tijdens beide lezingen nam André Kuipers zijn publiek mee op een bijzondere reis naar de ruimte. Hij vertelde over de jarenlange trainingen en voorbereidingen die voor zo'n ruimtereis nodig zijn. Kuipers deelde unieke beelden van zijn verblijf in het International Space Station en vertelde hoe het leven in het ruimtestation er uit ziet. Ook het belang van ruimtevaart voor ons dagelijks leven kwam uitgebreid aan bod, bijvoorbeeld in de vorm van weersatellieten en satellieten voor communicatie en GPS. En hij vertelde hoe ook hij na veilig te zijn geland zelf heeft moeten 'revalideren' om weer om te kunnen gaan met de zwaartekracht.

Na afloop van de lezingen beantwoordde André Kuipers een aantal vragen uit het publiek. Er waren interessante vragen zoals 'hoe groot is het heelal?', 'zijn er ook marsmannetjes in de ruimte?' en 'hoe voorkom je botsingen met ruimtepuin?' André Kuipers nam uitgebreid de tijd om alle vragen te beantwoorden.

Na een woord van dank van Cees van Kreij nam André Kuipers weer afscheid van de mensen van het Roessingh. Het motto van Cees van Kreij, 'geef je droom de ruimte', werd met deze lezingen op prachtige wijze verwoord. Dit motto is ook te lezen op de fotowand met André Kuipers, die door Cees van Kreij als blijvende herinnering aan deze speciale dag is geschonken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden