Angelien Hoppen van Natuur en Milieu, Bas Assink van Twente Milieu en Eef Veenman (vlnr) bij de eerste deelcontainer.
Angelien Hoppen van Natuur en Milieu, Bas Assink van Twente Milieu en Eef Veenman (vlnr) bij de eerste deelcontainer. (Foto: eric brinkhorst)

Een container als kringloopwinkel

Enschede - Ruim veertig zogeheten 'deelcontainers' staan vanaf nu verspreid door Twente. In deze vrolijk bestickerde containers, voorzien van een deurtje en planken, kunnen mensen spullen of etenswaren een tweede leven geven door het te delen met anderen. De deelcontainer is een initiatief van Twente Milieu in samenwerking met Natuur en Milieu Overijssel. "Het lijkt me grappig als er iets geks in wordt geplaatst."

De locaties van alle deelcontainers zijn te vinden op twentemilieu.nl/vollebaksamendelen. Eef Veenman uit Hengelo nam dinsdag 12 maart de eerste deelcontainer in ontvangst. "Ik vind dit een ontzettend leuk initiatief! Natuurlijk om hergebruik van spullen te stimuleren, maar ook vanwege het sociale karakter. Het is een mooie manier om contact met de buurt te hebben."

'Mooie verhalen'

Het is de eerste keer dat een 240 liter-container niet voor afval, maar voor hergebruik en preventie wordt gebruikt. De deelcontainer wordt geplaatst bij de inwoners uit Twente die deze container vrijwillig onder hun hoede nemen. Gebruikers kunnen spullen in de container zetten of juist er uithalen. Veenman: "Het lijkt me grappig als er iets geks in de deelcontainer wordt geplaatst. Daar zit dan vast een verhaal achter. Daar ben ik dan wel benieuwd naar."

Speelgoed gered

De deelcontainer is één van de stappen naar een afvalloos Twente: het doel is om in 2030 nog maar maximaal 50 kilo restafval per Twentse inwoner per jaar over te houden. "Alleen afval scheiden is niet voldoende om dat doel te behalen", zegt Bas Assink, programmamanager Strategie Innovatie bij Twente Milieu. "Ook preventie is daarbij heel belangrijk. We moeten proberen de afvalberg in zijn geheel te verminderen en voorkomen dat herbruikbare spullen, zoals speelgoed of goed voedsel, onnodig bij het restafval belanden. Door op een zichtbare manier het voedsel en de producten te laten delen, hopen we mensen bewust te maken en te activeren."

'Simpel en leuk'

Angelien Hoppen van Natuur en Milieu Overijssel is ook erg enthousiast: "Het idee van de deelcontainer is simpel en vooral erg leuk. Hiermee breng je het abstracte idee van een circulaire economie ook echt dichter bij de mensen."

 

Meer berichten