Marc van Gestel overhandigt Siebren Tuininga de sleutels van de auto. Achter Tuininga staat zijn vrouw Antje. Geheel links Zonnebloembestuurslid Ed Wallinga.
Marc van Gestel overhandigt Siebren Tuininga de sleutels van de auto. Achter Tuininga staat zijn vrouw Antje. Geheel links Zonnebloembestuurslid Ed Wallinga. (Foto: PR)

Siebren Tuininga kan met Zonnebloemauto weer de regio uit

Enschede - Siebren Tuininga (54) ontving vorige week dinsdag symbolisch de sleutels van de Enschedese Zonnebloemauto. Hij kreeg ze uit handen van onder andere Marc van Gestel, bestuurder van het Roessingh. Het revalidatiecentrum is voortaan de verhuurlocatie van de rolstoelhuurauto in Enschede.

Tuininga is door zijn ziekte ALS gebonden aan een elektrische rolstoel. De Hengeloër en zijn vrouw gaan in april met de auto naar een voorbereidende deelnemersbijeenkomst voor Tour du ALS. En met de Zonnebloemauto gaan ze op 29 mei naar die Tour du ALS op de Mont Ventoux in Frankrijk. "Ik vind het fantastisch om weer eens buiten Twente te kunnen komen. Dat kan niet met de regiotaxi. Daarom is de Zonnebloemauto een uitkomst. Daarmee wordt mijn wereld meteen weer groter", aldus Siebren Tuininga.

Wanneer iemand door een lichamelijke beperking zijn leven in een rolstoel doorbrengt, ziet de wereld er vaak anders uit. Een eigen auto aanpassen is kostbaar. Het openbaar en aangepast vervoer hebben veel haken en ogen. De Zonnebloemauto geeft de huurder bewegingsvrijheid. De huurder bepaalt zelf waarheen en wanneer hij gaat. Hij kan ook nog eens familieleden of vrienden meenemen. Achterin de auto is een rolstoelplaats.

Oud-wethouder Ed Wallinga is bestuurslid van De Zonnebloem: "Sinds 2015 rijdt de Zonnebloemauto door Enschede en ver daarbuiten. We merken dat er veel vraag naar is. We verwachten dat deze nieuwe verhuurlocatie bij Roessingh voor veel huidige en nieuwe huurders idealer is. Ook vanuit bijvoorbeeld Hengelo is de auto nu sneller te bereiken. Hoe meer mensen met een lichamelijke beperking met de auto van dagjes uit kunnen genieten, des te beter."

Het ophalen van de Zonnebloemauto kan voortaan bij het Roessingh. Om de auto te kunnen huren, kan de huurder via www.zonnebloem.nl/zonnebloemauto een pas aanvragen. Die pas kost eenmalig 10 euro. Een dag autohuur kost 40 euro. Daarbij zijn de eerste honderd kilometer inbegrepen. Iedere extra kilometer kost 0,20 eurocent. Alle brandstofkosten zijn exclusief. Mocht de huurder geen chauffeur hebben, beschikt de Zonnebloem over een pool van vrijwillige chauffeurs in Enschede en omgeving.

Marc van Gestel: "Mede doordat ik, naast mijn huidige functies, ook als medisch adviseur 25 jaar verbonden ben geweest aan de Zonnebloem, weet ik hoe belangrijk eigen regie en regelruimte is om je mens te voelen. Dat is ook de kern van wat Roessingh doet: geef de mensen weer regie over hun eigen leven."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden