Jan Veuger is per 1 februari lector Blockchain aan Saxion Hogeschool. "Als jij digitaal een ticket koopt voor een voorstelling van Jochem Myjer, dan maak je al gebruik van blockchain."
Jan Veuger is per 1 februari lector Blockchain aan Saxion Hogeschool. "Als jij digitaal een ticket koopt voor een voorstelling van Jochem Myjer, dan maak je al gebruik van blockchain."

Jan Veuger: 'Blockchain gaat ons leven veiliger en eenvoudiger maken'

Enschede - ''Blockchain is eigenlijk al overal om ons heen. We gebruiken de techniek in ons dagelijks leven, zonder dat we het beseffen," vertelt Jan Veuger. Op 1 februari start hij als lector Blockchain bij het nieuwe Saxion-lectoraat, dat samen met drie academies vorm gaat geven aan onderzoek en onderwijs rond deze techniek. De multidisciplinaire combinatie van drie academies en een lectoraat is nieuw voor Saxion.Door Anne Hurenkamp (Saxion)

''Met dit nieuwe lectoraat gaan we echt iets anders doen. Samen met de academie Financiën Economie en Management (FEM), Bestuur Recht en Ruimte (ABRR) en Creatieve Technologie (ACT) vliegen we blockchain vanuit die invalshoeken aan. Blockchain wordt vaak ten onrechte gezien als een techniek die alleen in de financiële wereld wordt ingezet. Het fenomeen is veel breder," vertelt Jan Veuger.

''Blockchain is een systeem dat we gebruiken om allerlei processen vlotter en veiliger te laten verlopen. Als jij digitaal een ticket koopt voor een cabaretvoorstelling van Jochem Myjer, dan maak je al gebruik van blockchain. Met jouw e-ticket op naam ben je verzekerd van een stoel in de schouwburg. Het kaartje is je, één op één, binnen een gesloten systeem verstrekt. Je kunt je plaatsbewijs niet verhandelen en de schouwburg kan jouw stoel ook niet opnieuw aan iemand anders verkopen. Je kunt het principe van blockchain vergelijken met de structuur van een organisatie of een netwerk, waarin continu informatie uitgewisseld wordt. Als ik met drie mensen iets afspreek, heb ik al een systeempje. Dat kun je technisch tot een veilig en gesloten systeem maken en dat heet dan een blockchain. Meer is het niet. Tussen de veiligheid die blockchain ons biedt en de manier waarop we er als maatschappij naar kijken, zit nog een kloof. Dat heeft te maken met onwennigheid en onzekerheid. En misschien ook wel met het disruptieve karakter van blockchain. De techniek gaat een heleboel bedrijfsprocessen, die we al jaren als normaal beschouwen, op zijn kop zetten.''

"Blockchain is een enorme kans voor het bedrijfsleven en voor ons als consumenten. Wie een huis koopt, moet bij een hypotheekaanvraag een enorme hoeveelheid losse documenten opvragen, verzamelen en inleveren. Daar ben je soms weken druk mee. Zou het niet geweldig zijn dat je je hypotheek in één keer kunt aanvragen en dat het systeem direct ziet of je die hypotheek daadwerkelijk kunt krijgen?"

Hoe uniek is dit lectoraat? ''Bij andere hogescholen zie je dat blockchain zijdelings wordt benaderd en op universiteiten houdt een aantal hoogleraren zich met blockchain bezig, maar dat zijn vooral verkenningen binnen hun eigen hoogleraarschap. Wat dat betreft is Saxion uniek in Nederland."

Je was lector Vastgoed bij de Hanzehogeschool. Hoe keek je naar Saxion? ''De afgelopen 8,5 jaar heb ik me in die functie al in toenemende mate met het fenomeen blockchain beziggehouden. Ik was bezig met de maatschappelijke ontwikkelingen die invloed hebben op de vastgoedwereld. Toen ik anderhalf jaar geleden een publicatie uitbracht over een wendbare vastgoedeconomie en het effect dat blockchain op de sector heeft, werd ik na een presentatie in Florida door een Amerikaanse uitgever benaderd voor het redacteurschap voor een boek over dit onderwerp. Dat boek verschijnt binnenkort. In die periode wist ik al dat Saxion een vacature had op dit gebied en zo kwam ik in gesprek. Ik zie veel kansen om hier met drie academies samen te gaan werken. Mijn beeld is dat Saxion over grenzen heen kijkt en, met beide voeten op de grond, de juiste dingen doet. Er wordt hier veel in kansen gedacht."

Meer berichten