Natalya Winters-Joosten (rechts) was geheel verrast met de toekenning van de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon.
Natalya Winters-Joosten (rechts) was geheel verrast met de toekenning van de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon.

Dapperheidsmedaille voor Enschedese 'vuurvreter'

Losser/Enschede - Vier medewerkers van De Twentse Zorgcentra hebben woensdag 9 januari uit handen van burgemeester Cia Kroon van Losser de Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon ontvangen vanwege hun dappere optreden bij een brand op de LosserHof op 15 september 2018. Onder hen de Enschedese Natalya Winters–Joosten.

De andere drie zijn Irma Eissink–Wildenborg uit Hof van Twente, Sara Orün uit Gronau en Bianca Buonfanti uit Hengelo. Zij hebben deze erepenning ontvangen, omdat zij zich tijdens de brand op de LosserHof met gevaar voor eigen leven hebben ingezet om bewoners te redden. Bij de brand raakte dankzij het kordate optreden van de vier vrouwen niemand gewond. 

Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst op de LosserHof heeft de burgemeester van Losser aan hen deze onderscheiding uitgereikt. De vier vrouwen waren compleet verrast.

De Eerepenning voor Menschlievend Hulpbetoon is na de Militaire Willems-Orde de oudste nog bestaande Nederlandse dapperheidsonderscheiding. De onderscheiding wordt verleend aan 'hen die een menslievende daad hebben verricht, die de kenmerken draagt van moed, beleid en zelfopoffering'.

Meer berichten