MST kan nu heupprotheses plaatsen via 'voorste benadering'. De eerste patiënte vorige maand was mevrouw Keijzers.
MST kan nu heupprotheses plaatsen via 'voorste benadering'. De eerste patiënte vorige maand was mevrouw Keijzers. (Foto: )

MST kan bij plaatsen heupprothese nu ook 'voorlangs'

Enschede - De zogeheten 'voorste benadering' voor het plaatsen van een totale heupprothese is 'hot' momenteel, aldus MST-woordvoerder Linda Ligtenberg. "De voorste benadering zorgt ervoor dat de patiënt sneller op de been is na de operatie. Ook ervaart de patiënt minder beperkingen en pijn na de operatie."

Medisch Spectrum Twente is het eerste ziekenhuis dat deze techniek voor een heupprothese aanbiedt in de regio Twente. De eerste patiënte vorige maand was mevrouw Keijzers.

Linda Ligtenberg: "In het MST krijgen jaarlijks honderden patiënten een nieuwe heup. Er bestaan verschillende manieren om het heupgewricht tijdens zo'n operatie te benaderen. Eén van deze methoden is de 'voorste benadering'. Bij deze methode wordt de heup via de voorzijde van het gewricht geopereerd. Dit heeft voor de patiënt een aantal voordelen. Zo is er een kleinere kans dat de heup uit de kom schiet in de fase direct na de operatie. Ook zorgt de voorste benadering ervoor dat de patiënt na de operatie sneller op de been is en dat de patiënt minder rekening met de heup hoeft te houden tijdens het bewegen. Zo mag hij of zij op de zij slapen, is er geen kussen tussen de benen nodig en zijn andere aanpassingen in huis vaak ook niet nodig. De meeste mensen kunnen op de dag zelf of de dag na de operatie weer naar huis."

Patiënten met heupartrose (slijtage van de heup) uit deze regio, die voor deze benadering kiezen, moesten het tot op heden ver buiten de regio zoeken. De specialisten in het MST bieden nu de mogelijkheid aan de patiënt om zelf te kiezen welke methode wordt toegepast.

Met de komst van de orthopedisch chirurgen Verra en Den Hartog naar Enschede heeft het MST nu twee orthopedisch chirurgen in huis die ruime ervaring hebben in het op deze wijze plaatsen van een heupprothese. In november zijn de eerste patiënten succesvol behandeld. De dag na de operatie konden de patiënten met hun nieuwe heup lopend en vrijwel pijnvrij naar huis.

Meer berichten