Juf Jacqueline: "Team Telestars werd zeer positief beoordeeld op onderdelen als teamwork, doelmatigheid en algehele presentatie."
Juf Jacqueline: "Team Telestars werd zeer positief beoordeeld op onderdelen als teamwork, doelmatigheid en algehele presentatie."

Deltagroep Paus Joannes voelt zich thuis in de ruimte

Enschede - Leerlingen van de bovenschoolse Deltagroep (plusklas) van de KOE-locatie Paus Joannes (zie onder bij 'Plusklas') hebben de Beneluxfinale van de First Lego League (FLL) bereikt. Dat betekent dat ze in februari in Eindhoven zullen strijden om een ticket voor de 'wereldfinale' in St. Louis (USA).

Onder leiding van juffen Jacqueline en Sophie hebben de kinderen zich de afgelopen tijd het hoofd gebroken over op welke manieren austronauten langere tijd gelukkig en gezond kunnen blijven in de ruimte. Dit onder de noemer 'Into Orbit'. Op de finaledag, op zaterdag 1 december bij Saxion in Enschede, presenteerde elk team de resultaten van hun onderzoek en de werking van hun zelfgebouwde Lego-robot aan de jury. Daarnaast kreeg elk team punten voor de samenwerking tijdens het hele traject en op de finaledag zelf.

Het doel van de FLL is om kinderen uit te dagen om te denken als wetenschappers. Meer dan 210 Oost-Nederlandse scholieren bonden de strijd aan met elkaar. Hiervoor ontwierpen, programmeerden en bouwden zij in teams een volledig zelfstandige robot met technisch Lego.

Juf Jacqueline Aellerinck legt uit hoe er de afgelopen tijd werd samengewerkt door 'haar' kinderen: "In groepjes werkten ze aan een zelfgekozen fysiek of sociaal probleem, waarmee astronauten mogelijk te maken kunnen krijgen. De ideeën werden na grondig onderzoek aan elkaar gepresenteerd. De meest geniale ideeën zagen we voorbij komen, zoals een 3D-printer voor vers voedsel en een voetbalveld voor in de ruimte! Na intensief beraad werd er uiteindelijk gekozen voor de SuperSensoryTeleTouch van Team Telestars." Dit apparaat heeft reuk- en voelsensoren, die aangeven dat de astronauten behoefte hebben aan contact met hun vrienden en familie. Vervolgens wordt dat contact tot stand gebracht.

"De jury was tijdens de presentaties laaiend enthousiast en ook de geoefende missies met de robot gingen bijna foutloos. Team Telestars werd zeer positief beoordeeld op onderdelen als teamwork, doelmatigheid en algehele presentatie."

Plusklas

In de bovenschoolse Deltagroep (plusklas) van de KOE-locatie Paus Joannes zitten alle pluskinderen (groep 5 t/m 8) van de verschillende KOE-scholen. De KOE heeft bovenschoolse Deltagroepen op drie locaties in Enschede: Paus Joannes, Schateiland en de Triangel. Ook de locatie Schateiland heeft deelgenomen aan de First Lego League. Op 15 december strijden leerlingen uit de Stedendriehoek bij Saxion Deventer om de winst. De winnaar daarvan gaat samen met 'Enschede' naar de Benelux-finale.

Meer berichten