Stockfoto
Stockfoto

Kim stapte naar het wijkteam: 'Hulp vragen is echt niet erg'

Enschede - Wijkteams Enschede is er voor iedereen die vragen of problemen heeft en daar ondersteuning bij kan gebruiken. Met de meest uiteenlopende vragen kloppen mensen bij een wijkteam aan: van relatieproblemen tot financiële zorgen en van eenzaamheid tot lichamelijke klachten en stress. Een wijkcoach luistert, kijkt mee en geeft advies. Hoe ondersteunend dit kan zijn, ervoer Kim. Door Dorien van 't Foort

Kim (32 jaar) is 20 als ze gaat samenwonen met haar vriend. Na een paar jaar wordt hun oudste dochter geboren en daarna krijgt het stel nog twee dochters. De zussen zijn nu 9, 6 en 3 jaar oud. Kim en haar vriend werken allebei. Maar als Kim als gevolg van haar laatste zwangerschap door bekkeninstabiliteit in de ziektewet belandt en haar baan kwijtraakt, wordt de financiële situatie voor het jonge gezin lastig.

Gelukkig kan ze na twee jaar weer werken en vindt ze een parttimebaan als schoonmaakster.
Maar als haar vriend een bedrijfsongeval krijgt en niet meer kan werken, heeft het gezin al snel grotere financiële zorgen. Kim: "We hadden veel problemen met instanties en het duurde drie maanden voordat de bijstand toegekend werd. We zaten financieel helemaal aan de grond. Ik zag geen uitweg meer en nam contact op met onze wijkcoach Hanny."

Hanny was op dat moment al bekend met het gezin. Een paar jaar eerder stapte Kim voor het eerst over de drempel bij het wijkteam. Er waren veel spanningen binnen het jonge gezin. Ook de kinderen hadden daar last van. Wijkcoach Hanny ondersteunde het gezin, voerde gesprekken met beide ouders en andere belangrijke betrokkenen en zorgde dat drempels naar instanties voor Kim minder hoog werden. Zo kon Kim steeds beter weer haar eigen boontjes doppen.

Daarna blijft de wijkcoach op afstand in beeld. "Als het nodig is, dan bel ik Hanny," vertelt Kim. Voor haar is de wijkcoach een reddende engel. Vooral de laatste keer, toen de hulp van Hanny zo hard nodig was. Kim: "Ik probeer veel dingen zelf te regelen en ik kán ook heel veel zelf, maar ik zag het toen even niet meer zitten." De wijkcoach zocht zaken voor haar uit, regelde gesprekken bij instanties en zorgde dat ze daar ook zelf bij aanwezig kon zijn. Kim: "Een wijkcoach kent de juiste mensen en kan soms eenvoudiger iets voor elkaar krijgen dan wij."

Hanny helpt Kim ook als het gaat om de kinderen en wat zij nodig hebben, ook als het om ontspanning gaat. "Het was sinterklaastijd en ze zorgde ervoor dat er zwarte pieten met een klein cadeautje bij ons langskwamen", zegt ze met een glimlach.

Met Kim en haar gezin gaat het nu wat beter. De auto moest vanwege geldproblemen weg, maar haar vriend heeft inmiddels weer een baan. Kim weet dat ze in de toekomst weer bij Hanny kan aankloppen. Kim: "Er is een vertrouwensband tussen ons ontstaan. Ik ben blij dat ik Hanny heb leren kennen. Ze geeft me tips en een steuntje in de rug als ik het even niet meer zie zitten." Mensen die soortgelijke problemen hebben, raadt Kim van harte aan om naar het wijkteam in de buurt te gaan. "Als je het niet meer ziet zitten, ga dan naar het wijkteam. Ze helpen je overal bij en denken mee. Zet je trots opzij, want hulp vragen is echt niet erg."

Hulp nodig?
Kunt u hulp van een wijkcoach gebruiken, omdat u het soms niet meer ziet zitten? Kijk dan eerst in de Wijkwijzer op wijkteamsenschede.nl of ga naar een Wijkwijzerinlooppunt. Komt u daar niet verder mee, ga dan naar de Wijkteams.

Meer berichten