Marilia is dankzij de verwerkingsgroep STERKer 'verlost van haar demonen'.
Marilia is dankzij de verwerkingsgroep STERKer 'verlost van haar demonen'. (Foto: )

Marilia heeft schaamte over seksueel misbruik overwonnen

door Marco Krijnsen

Marilia werd in haar jeugd seksueel misbruikt en heeft daar nog jarenlang last van gehad. Verwerkingsgroep STERKer heeft haar sterker gemaakt dan ooit. ''Ik ben verlost van mijn demonen."

Enschede - Ze was nog maar een jaar of 5, toen de buurman zich aan haar vergreep. Enkele jaren later werd Marilia gedwongen om seksuele handelingen te verrichten bij haar stiefvader. Traumatische gebeurtenissen, maar in de familie werd er niet over gepraat. ''Dat is wat veel slachtoffers overkomt: er is geen erkenning", weet Marilia inmiddels. ''Je omgeving ontkent dat er iets is gebeurd of steekt de kop in het zand. Tegen mij werd gezegd dat ik het had verzonnen en hun leven kapot maakte. Dan sta je dus helemaal alleen. Eenzaamheid is een groot probleem voor iedereen die zoiets overkomt.''

'Seksueel misbruik komt nooit zomaar uit de lucht vallen'

In de verwerkingsgroep STERKer is geen sprake van eenzaamheid. De deelnemers zijn allemaal slachtoffer en delen in de groep hun ervaringen. Ze voelen zich erkend en herkennen tegelijkertijd de verhalen van anderen. Marilia heeft in de groep haar eigen situatie beter leren begrijpen. ''Misbruik en mishandeling zijn de rode draad in mijn leven geweest, heb ik ontdekt. Seksueel misbruik komt nooit zomaar uit de lucht vallen. Ik werd in mijn jonge jaren vaak geslagen, er was sprake van emotionele verwaarlozing. Dat maakte me kwetsbaar."

STERKer heeft Marilia geleerd om voor zichzelf grenzen te stellen, zegt ze. ''De bijeenkomsten met de groep hebben meer voor me gedaan dan alle sessies met therapeuten. Mijn stemt telt ook, weet ik nu. Ik heb eindelijk erkenning gevonden. Het lag dus niet aan mij! Dat laatste heb ik jarenlang gedacht. Mijn schuldgevoel is verdwenen. Het voelt als een bevrijding. Seksueel misbruik was geen rugzak die ik altijd meedroeg, het was erger dan dat: een ketting om mijn benen. En die ketting is nu los."

Marilia is een ander mens geworden en dat merkt ook haar directe omgeving. ''Ik wil niet meer iedereen pleasen, maar durf te zeggen wat ik denk. Ik geef meer tegengas. Vroeger was ik het pispaaltje. Nu denk ik meer aan mezelf en zeg ik wat ik wel of niet wil."

Meer berichten