Maar liefst tweehonderd bezoekers kwamen naar het 'avondje apneu' in het MST.
Maar liefst tweehonderd bezoekers kwamen naar het 'avondje apneu' in het MST.

Volle bak bij avond over apneu in ziekenhuis

Enschede - De avond met apneu-deskundige drs. Sandra Houtepen, die op dinsdag 9 oktober werd gehouden in de Auditoriumzaal van het MST, heeft maar liefst tweehonderd bezoekers getrokken. Dit mede dankzij de berichtgeving in deze krant, laat Tanja Mast weten.

De regiocoördinator van de Apneuvereniging Overijssel/Twente was overdonderd: "De Auditoriumzaal was tot en met de laatste stoel bezet. Maar liefst 119 niet-leden bezochten de avond! Wij waren daar erg blij mee, want naast het goed ondersteunen van diegenen die al weten dat ze apneu hebben, is het beter informeren van de samenleving over deze levensontwrichtende ziekte een belangrijk doel van de vereniging."

Drs. Sandra Houtepen is zelf apneu-patiënte. Zij liep jaren met haar ernstige vermoeidheidsklachten van het kastje naar de muur, tot uiteindelijk 'slaapapneu' de juiste diagnose bleek. Houtepen besprak niet slechts de bij velen al bekende gevolgen van onbehandeld apneu, zoals slaperigheid overdag, gewichtstoename, snurken, maar zij ging met name dieper in op de grote schade die aan de hormoonhuishouding wordt aangericht door een jarenlang gebrek aan diepe slaap. Vooral bij patiënten die al lang met klachten kampten voor ze met apneu werden gediagnosticeerd, kan blijvende schade ontstaan. Denk aan ernstig hartfalen, blijvende moeheid, verminderd geheugen en concentratievermogen.

Gelukkig slagen de Twentse ziekenhuizen er steeds beter in om via de huisartsen mensen met apneu op te sporen. Een tweede avond zit in de planning.

Meer berichten