Hester Elst. "We beseffen dat elke ouder het beste met zijn of haar kind voor heeft, maar het is soms goed dat iemand van buiten met een frisse blik meekijkt en in gesprek gaat."
Hester Elst. "We beseffen dat elke ouder het beste met zijn of haar kind voor heeft, maar het is soms goed dat iemand van buiten met een frisse blik meekijkt en in gesprek gaat."

Opvoeders leggen oor te luister bij wijkcoaches Yolanda en Hester

ENSCHEDE - Mijn kind luistert slecht, wat moet ik doen? Hoe krijgen we onze dochter 's avonds op tijd naar bed? En waarom zijn de schoolprestaties van onze zoon onder de maat? Yolanda Muis en Hester Elst vertellen hoe de wijkcoaches ouders kunnen helpen bij opvoedkundige vragen.

Bram doet het redelijk op school, maar is geen uitblinker. Hij moet er veel voor doen. Een 7 is al heel wat. Maar zijn vader denkt daar anders over. Hij zegt dat Bram met harder werken makkelijk een 8 kan halen. Als het een onvoldoende is, mag zijn zoon voor straf niet chillen met vrienden. Staat er een proefwerk op het programma, dan moet Bram de voetbaltraining afzeggen. De strijd over school zorgt voor veel spanning in huis. Wijkcoach Yolanda Muis werd door de ouders van Bram ingeschakeld. Hoe konden ze dit oplossen? Ze bezocht het gezin en ging luisteren. Al snel werd duidelijk wat er aan de hand was.

Goede bedoelingen
"Vader bleek zelf niet alles uit z'n schoolcarrière te hebben gehaald en wilde graag dat zijn zoon het beter zou doen dan hij. Ik heb uitgelegd dat ik zijn goede bedoelingen begrijp, maar dat zijn aanpak niet lijkt te werken. Vader en ik zijn met Bram in gesprek gegaan om te kijken hoe vader hem kan stimuleren op een manier die helpend is voor zijn zoon. Vader ziet nu in dat Bram de ruimte mag krijgen om eigen keuzes te maken en hiervan te leren. Het gaat sindsdien een stuk beter."

Op visite
Het belangrijkste doel van een wijkcoach is inzicht creëren, zegt wijkcoach-collega Hester Elst. "Laten zien waarom je als vader of moeder op een bepaalde manier handelt. We zeggen niet wat ouders moeten doen, maar komen op visite. We beseffen dat elke ouder het beste met zijn of haar kind voor heeft en daar naar probeert te handelen. Maar het is soms goed dat iemand van buiten met een frisse blik meekijkt en in gesprek gaat."

Wegsluipertje
Soms is alleen luisteren voldoende, zoals bij de ouders die regelmatig 's avonds laat in de auto stapten om hun stiekem weggeslopen dochter te zoeken. "Ik vroeg wat ze daar van vonden. Voor hen was het geen probleem, zeiden ze, want ze wisten haar altijd op te sporen. Dan is het dus ook niet nodig om daar iets mee te doen."

Heb je vragen over de opvoeding? Je kan ze online stellen aan de wijkcoaches. Een afspraak maken voor een huisbezoek? Bel dan met het wijkteam. Of kom langs op het spreekuur. Meer info:
www.wijkteamsenschede.nl.

Opvoedtips

Handige tips van de wijkcoaches voor ouders:

- Geef je kind echte aandacht: ga bijvoorbeeld eens samen koken. Zo komt vanzelf een gesprek op gang en het is nog gezellig ook.

- Wees het goede voorbeeld: een kind kopieert het gedrag van de ouders. Zit je kind de hele dag op z'n mobiel? Kijk dan eens kritisch naar je eigen telefoongebruik.

- Benoem wat goed gaat in plaats van wat je kind verkeerd doet.

- Wacht 5 seconden voordat je een waarschuwing herhaalt. Een kinderbrein heeft meer verwerkingstijd nodig; onnodig herhalen maakt de sfeer er niet beter op.

- Deel je een straf uit, doe dat dan in lijn met de situatie. Ruzie in het zwembadje? Laat als sanctie het badje leeglopen. Dat werkt beter dan pas 's avonds de iPad verbieden.

- Hoe concreter, hoe beter. Spreek duidelijke huisregels af. En maak duidelijk wat jij verstaat onder 'lief' zijn. Zo weet iedereen wat hij aan toe is.

Meer berichten