Elise Meenderink (links) en Karin van der Keur (rechts) van Leendert Vriel met sponsoren Mark Brunninkhuis (Box Productions) en Tymon Stamborg (Monuta).
Elise Meenderink (links) en Karin van der Keur (rechts) van Leendert Vriel met sponsoren Mark Brunninkhuis (Box Productions) en Tymon Stamborg (Monuta).

Film Leendert Vriel vertelt over hulp bij thuis sterven

Enschede/Haaksbergen - De drempel om een vrijwilliger toe te laten bij een naaste die terminaal ziek is, is vaak een grote stap. Daarom heeft Leendert Vriel Twente ervaringsdeskundigen gevraagd hun verhaal op film te vertellen en hun ervaringen te delen. De film is nu te bekijken op de website van Leendert Vriel.

Leendert Vriel Twente zet speciaal opgeleide vrijwilligers in heel Twente, bij terminaal zieke mensen in de thuissituatie. In Oldenzaal werken er ook vrijwilligers in Hospice Holos. Ervaringsdeskundigen vertellen in de film welke meerwaarde een vrijwilliger heeft, zowel thuis, als in het hospice. Leendert Vriel hoopt dat daarmee de drempel om vroegtijdig zorg aan te vragen, lager wordt.

Regiocoördinator en beleidsmedewerker Elise Meenderink vertelt: "Wij merken vaak dat er relatief laat hulp van een vrijwilliger wordt ingeschakeld, terwijl dat in een vroeg stadium al kan. Hoe eerder er ondersteuning komt, hoe groter de kans is dat de naasten het vol gaan houden om hun geliefde in de thuissituatie te verzorgen. In de film komen ervaringsdeskundigen aan het woord; nabestaanden en vrijwilligers. Zij delen hun ervaringen in zowel de thuissituatie als in het hospice, zodat mensen in een dergelijke situatie, weten wat de mogelijkheden zijn en wat zij kunnen verwachten."

Hoe een zorg aanvraag precies ingediend kan worden, wordt duidelijk aan de hand van een animatiefilm. "Mensen kunnen de film bekijken op de website www.leendertvriel.nl. Hebben ze na het kijken van de film vragen, willen ze een zorgaanvraag doen of een informatief gesprek hebben over de mogelijkheden of willen ze informatie ontvangen over het vrijwilligerswerk, dan kunnen ze de coördinator van de stichting in hun woonplaats bellen." De film is mogelijk gemaakt door donaties van het Monuta Charity Fund en Monuta Tymon Stamborg. De film is geproduceerd door Box Productions.  

Wie was Leendert Vriel?

Leendert Vriel is het pseudoniem van een jonge zieke man die eind jaren zeventig graag in zijn huis in Glanerbrug wilde sterven. In die tijd was het ongewoon: wie ziek was lag in het ziekenhuis, uit vrije wil thuis sterven was ongebruikelijk, doodgaan een taboe. Dankzij een uitgebreide sociaal netwerk kreeg Leendert Vriel toch die kans. Zijn verhaal werd door een journalist gepubliceerd. Na zijn overlijden kwam uit zijn sociale netwerk het initiatief om thuis sterven ook voor anderen mogelijk te maken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden