Het interpreteren van echo's en foto's  blijft mensenwerk: "Het grootste misverstand is dat je alles kunt zien."
Het interpreteren van echo's en foto's blijft mensenwerk: "Het grootste misverstand is dat je alles kunt zien."

Beeldvormend onderzoek MST: 'Je kunt nu eenmaal niet alles zien'

Enschede - De technologische vooruitgang voor het doen van medisch onderzoek gaat enorm hard en de grenzen zijn nog lang niet bereikt, stellen artsen van MST tijdens de Medische Publieksacademie Twente afgelopen donderdag 6 september. Toch blijft het interpreteren van al die echo's en foto's mensenwerk. "Het grootste misverstand is dat je alles kunt zien."

"Bij borstkankerscreening hebben van alle duizend vrouwen gemiddeld zes vrouwen borstkanker. Maar helaas vinden we er maar vier via de screening. Bij de andere twee vrouwen zien we niets op de foto", zegt MST-radioloog Roland Bezooijen. Zijn voorbeeld is eerlijk en duidelijk: beeldvormend onderzoek zoals een mammografie kan levensreddend zijn, maar er zitten ook beperkingen aan wat je kunt zien. "Daarbij: wij zijn ook mensen. Als iemand kanker heeft gehad, kijk je bijvoorbeeld anders naar een foto dan als je kijkt naar een foto van een gezond en jong persoon."

Fundament
In MST worden jaarlijks 98 duizend röntgenfoto's, 31 duizend echografieën, 21 duizend CT-scans, 13 duizend nucleaire onderzoeken, 13 duizend MRI-scans en 5.700 mammografieën gemaakt. Al die beeldvormende technieken zijn de basis van een behandeling. "Er wordt geen enkele behandeling gestart zonder de juiste beeldvorming. Het is het fundament onder alle vormen van behandeling", vertelt radioloog Bezooijen.

'Opnametijd is kort'
Het beeldvormend onderzoek wordt steeds beter door betere fototechnieken en snellere computers en rekenmodellen. Zo heeft MST-cardioloog Matthijs Meijs nog een studieboek waarin staat dat een MRI van het hart waarschijnlijk nooit mogelijk zal zijn. De tijd haalde die bewering in: "Bij MST worden elk jaar zeshonderd MRI-scans van het hart gemaakt."

Doorbraken
"Bij sommige ziektebeelden, zoals kanker, hebben nieuwe technieken in beeldvormend onderzoek voor grote doorbraken gezorgd", stelt nucleair geneeskundige Elise Klaver. Radiologie en nucleaire geneeskunde zijn bovendien vakken die zich niet beperken tot alleen het stellen van diagnoses. De techniek wordt ook ingezet bij het behandelen van ziektes of trauma, zoals een herseninfarct laat Emiel Sturm, interventieradioloog, zien. "Zo'n behandeling heeft voordelen. Je krijgt enkel een klein sneetje in de huid, vaak hoef je niet onder narcose en je opnametijd is kort."

Bijeenkomst terugkijken
Om iedereen kennis te laten maken met de mogelijkheden en grenzen van beeldvormend technieken zoomde MST tijdens de Publieksacademie in op dit fundament onder de behandeling Twee radiologen, een nucleair geneeskundige en een cardioloog vertellen over hun dagelijkse werkzaamheden en de nieuwste technieken die de zorg in een razend tempo verbeteren. Vanaf half september is de hele bijeenkomst terug te zien op de website van het MST.

Meer berichten